| Mobile | RSS

Felszínre jött az EU titkos üzlete Moszkvával, euró tízmilliárdok folynak Oroszországba

Portfolio2023. október 27. 08:54

A Moszkva ellen bevezetett több tucatnyi szankció ellenére az Európai Unió és Oroszország közötti kritikus fontosságú nyersanyagok kereskedelme továbbra is érintetlen marad. Még akkor is, ha az EU különböző ágazatokra vonatkozó szigorításokkal él, 34 létfontosságú ásványi anyag folyamatosan áramlik Európába Oroszországból, és ezzel finanszírozza mind az orosz hadigazdaságot, mivel a szaktor szereplői mind a Kremlhez kötődő vállalkozások – számolt be az Investigative Europe.

Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója óta az EU 11 szankciócsomagot vezetett be, amelyek olyan nyersanyagokat céloztak meg, mint az olaj, a szén, az acél és a fa. Az unió által “kritikusnak” minősített ásványi anyagok azonban – amelyek létfontosságúak az elektronikai, napelemes, elektromos autógyártó, repülőgépipari és védelmi ipar számára –, továbbra is szabadon áramlanak Oroszországból Európába.

Az Eurostat és az EU Közös Kutatóközpontjának 2022 márciusa és 2023 júliusa közötti adataiból kiderül,

HOGY EURÓPA ELKÉPESZTŐ, 13,7 MILLIÁRD EURÓ ÉRTÉKBEN IMPORTÁLT ILYEN ALAPANYAGOKAT OROSZORSZÁGBÓL.

Ezek közül csak a nikkelimport 1,2 milliárd eurót tett ki. Meglepő módon az Európában felhasznált egyes nikkeltípusok akár 90%-a orosz beszállítóktól származik.

Az Investigate Europe által felvetett egyik legnagyobb aggodalomra az EU orosz termelőktől való függősége ad okot, ami miatt Európa a nikkel 30%-át, a timföld 35%-át és az alumínium 15%-át Oroszországtól szerzi be. Emellett Oroszország adja a világ palládiumtermelésének 41%-át és a vanádiumellátás 25%-át.

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a Vsmpo-Avisma, a világ legnagyobb titángyártója, 2022 februárja és 2023 júliusa között több mint 308 millió dollár értékben értékesített titániumot az EU-nak. Ez a vállalat, amely részben az orosz nemzeti védelmi konglomerátum, a Rosztek tulajdonában van, és amelynek elnöke Szergej Csemezov, Putyin közeli szövetségese, továbbra is sértetlen az uniós szankciókkal szemben. Meglepő módon még a háború kitörése után is, a részben európai államok tulajdonában lévő Airbus továbbra is legalább 22,8 millió dollár értékben importált titániumot a Vsmpo-Avismától.

A Kremlhez kötődő alumíniumipari óriásvállalat, a Rusal az adóparadicsomokon keresztül juttat ásványi anyagokat Európába, és a háború kitörése óta legalább 2,6 milliárd dollár értékben szállított alumíniumot az EU-ba. A Transparency International kiemeli, hogy logikátlan, hogy nem szankcionálják az ágazatot, mivel az egyértelműen kapcsolódik a Kremlhez és Putyin háborús erőfeszítéseihez.

E riasztó felfedezések ellenére az EU az eltérő nemzeti gazdasági érdekek miatt nehezen tud átfogó tilalmakat bevezetni. A javasolt korlátozások globális árrobbanáshoz vezethetnek, ami az európai vásárlóknak ártana, Moszkvának pedig kedvezne. Az EU Oroszországtól való függősége tovább bonyolítja a helyzetet, mivel az alternatív beszállítók megtalálása és az új partnerségek kialakítása bonyolult és hosszadalmas folyamatnak bizonyul.

Bár az EU benyújtotta a kritikus nyersanyagokról szóló törvényt (CRMA), hogy csökkentse a harmadik országoktól való függőséget a kritikus anyagok tekintetében, a közvetlen kihívás továbbra is az Oroszországtól való függőség csökkentése. Hildegard Bentele német európai parlamenti képviselő hangsúlyozza, hogy az uniónak sürgősen támogatnia kell az európai vállalatokat abban, hogy csökkentsék és helyettesítsék az Oroszországból származó kritikus nyersanyagszállításokat. Miközben Brüsszel a 12. szankciócsomagot fontolgatja, a kritikus nyersanyagok korlátozása úgy tűnik, hogy nem szerepel a napirenden, így az EU egy bonyolult gazdasági mocsárba ragadt.

Címlapkép forrása: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 86 megnézve, 2 alkalommal mai nap |