| Mobile | RSS

Hárspataki Gábor világbajnoki ezüstérmet nyert Budapesten

- blá -

– BLÁ –

2023.10.28. 15:20Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert a férfi 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) a Papp László Budapest Sportarénában zajló 26. karate-világbajnokságon – adta hírül az MTI.

Az MTK olimpiai bronzérmes karatékája az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a szombati döntőben, és egy határozott, fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de ellenfele a videobíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott.

A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események: Hárspataki támadott, Abdelaziznak ítéltek azonban pontot a bírók, aztán egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző.

Az utolsó pillanatokban úgy tűnt, egy hárompontos akcióval Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, de a videós elemzés során kiderült, hogy támadása időn túl történt, így végül maradt a 2–3-as eredmény, azaz a vereség.

A MÉRKŐZÉST KÖVETŐEN ÓVÁST NYÚJTOTTAK BE A MAGYAROK, MIVEL AZ EGYIPTOMI VERSENYZŐ MENEKÜLÉS KÖZBEN ELESETT, AMIÉRT EGY ÚJABB INTÉST IS KIÉRDEMELHETETT VOLNA A KORÁBBI NÉGY MELLÉ. A VIZSGÁLAT SORÁN KIDERÜLT, HOGY A FÖLDRE ÉRKEZÉS IS IDŐN TÚL TÖRTÉNT, ÍGY VÉGÜL AZ ÖTÖDIK INTÉS BEGYŰJTÉSÉÉRT NEM LÉPTETTÉK LE ABDELAZIZT, EZÉRT A VÉGEREDMÉNY NEM VÁLTOZOTT.

A csaknem harmincperces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke adta át az érmeket.

A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és – semleges színekben induló – orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát szerdán a fináléba.

Az óvás okozta, szombat délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség, ugyanis a tanulásban akadályozottak között szereplő Kákosy Olívia parakaratés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezte a magyar válogatott második érmét.

A vasárnapi zárónapon küzdelemben a Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női csapat a bronzéremért küzdhet a Papp László Budapest Sportarénában.

fecsego.eu/index

Leave a Reply 147 megnézve, 1 alkalommal mai nap |