| Mobile | RSS

Vádemelés az állami költségvetést megkárosító polgármesterrel szemben – a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

CSONGRÁD-CSANÁD VÁRMEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

6720 Szeged, Stefánia sétány 10. | 6701 Szeged, Pf.: 432.

Telefon: (62) 622-651, (62) 622-680 | Fax: (62) 622-689

E-mail: csongrad-csanad.fou@mku.hu

SAJTÓKÖZLEMÉNY 

Vádemelés az állami költségvetést megkárosító polgármesterrel szemben

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádat emelt azzal a polgármesterrel és 4 társával szemben, akik egy munkásszálló építése során okoztak több, mint 200 millió forint vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A vád szerint a Szeged környéki település polgármestere 2017. júliusában támogatási kérelmet nyújtott be a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz 80 fős munkásszállás megépítésére és annak fenntartására. A pályázat alapján az önkormányzat 222 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, utólagos elszámolás mellett. A vádirat szerint a vádlottak már a pályázat benyújtásakor tudták, hogy a pályázatban megjelölt összköltségnél jóval alacsonyabb áron kivitelezhető a beruházás, ezért a közbeszerzés során egy olyan fővárosi székhelyű cég nyert generálkivitelezőként, amelyet ténylegesen a polgármester irányított és amelyet csak a valós költségekhez képest jóval nagyobb összegű számlák kiállítása végett vontak be. A túlárazás mértéke több, mint 100 millió forint volt, az ezzel kapcsolatos fiktív számlákat a polgármester nyújtotta be az utólagos elszámolás keretében 2019. novemberében. A vádlottak a munkásszálló berendezésével összefüggésben is túlárazott számlákat nyújtottak be az elszámoláskor, mintegy 23 millió forint értékben. Az így megszerzett pénz egy részéből a volt polgármester cége vásárolt vadászházat, míg más része szintén az érdekeltségébe tartozó helyi szövetkezethez jutott.

A főügyészség a munkásszálló kivitelezése során elkövetett bűncselekményekkel a volt polgármestert, az önkormányzat pénzügyi ügyintézőjét, a budapesti székhelyű cég két vezető tisztségviselőjét és egy berendezéseket szállító cég vezetőjét vádolja.

A vádirat része az is, hogy a közmunkaprogram keretében a volt polgármester arra utasította az önkormányzat dolgozóit, hogy olyan személyeket jelentsenek be, akik nem dolgoztak közmunkásként vagy rövidebb ideig vettek abban részt. Ezzel összefüggésben az állami költségvetést a 2014-2020. között további 8,4 millió forint vagyoni hátrány érte.

A főügyészség a vádlottakat bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntett elkövetésével vádolja.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2023. november 7.                                                         

                                                                 Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség

Dr. Szanka Ferenc

főügyészségi csoportvezető ügyész

sajtószóvivő

telefon: +36 62 622 668

telefon: +36 70 455 5905

e-mail:  Szanka.Ferenc@mku.hu

Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség

cid:image001.png@01D7375E.B6FF7F10

fecsego.eu//

Leave a Reply 57 megnézve, 1 alkalommal mai nap |