| Mobile | RSS

Joe Biden otthonának közelében is tüntettek palesztin zászlókkal – Kövesse velünk az izraeli–palesztin konfliktus legfrissebb eseményeit!

PESTISRÁCOK.HU2023-11-12

New Yorkban hat embert tartóztattak le a péntek késő estig tartó nagylétszámú palesztinpárti tüntetésen. A beszámolók és felvételek szerint a gázai tűzszünetet követelő tüntetők a Hamász által foglyul ejtett túszok plakátjait megsemmisítették, valamint amerikai zászlót téptek, egy izraeli zászlót pedig felgyújtottak. Ezután több száz fős tüntető tömeg jelent meg Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának közelében is palesztin zászlókkal, és tűzszünetet, valamint önálló Palesztinát követelő táblákkal. Közben az iszlamista Hamász terrorszervezet fokozatosan elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett, miután az izraeli csapatok az övezet északi részén lévő Badr erődítményért folytatott hétvégi csatában mintegy százötven palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is.

A HAMÁSZ ELVESZTI AZ ELLENŐRZÉST A GÁZAI ÖVEZET ÉSZAKI RÉSZE FELETT

Az iszlamista Hamász terrorszervezet fokozatosan elveszti az ellenőrzést a Gázai övezet északi része felett – jelentette a helyi média vasárnap a katonai szóvivő közlése alapján.

Az izraeli csapatok az övezet északi részén lévő Badr erődítményért folytatott hétvégi csatában mintegy százötven palesztin fegyverest öltek meg, köztük a terrorszervezet magasabb rangú vezetőit is. A menekülttábor közelében, lakóépületek mellett fekvő erődöt a légierő, a harckocsizó és a tüzérségi egységek közös támadásával vették be. A harcokban megtaláltak és  megsemmisítettek egy lőszergyártó műhelyt, rakétakilövő-állomásokat és egy föld alatti alagúthálózatot.

Péntek óta hat izraeli katona vesztette életét, öten közülük egy aláaknázott mecsetben az ott elhelyezett fegyverek hatástalanítása közben. Köztük volt a 38 éves Matan Meir mozgósított tartalékos katona is, a Fauda filmsorozat gyártásvezetője is.

MTI/EPA/Olivier Matthys

Felszámoltak egy az övezet északi részén, a Blue Beach nevű szállodában működő Hamász-osztagot. Az épületben mintegy harminc terrorista barikádozta el magát, és lőtt páncéltörő rakétákat az izraeli erőkre. A szállodai szobákat menedékként, valamint föld feletti és alatti támadások tervezésére használták.

Az izraeli egységek rajtaütéseket hajtottak végre Gáza nyugati részén, ahol számos Hamász-egység tartózkodott.

LENGYEL ÁLLAMFŐI HIVATAL: MEGKEZDŐDÖTT A LENGYELEK KIMENEKÍTÉSE GÁZÁBÓL

Megkezdődött a lengyelek kimenekítése a palesztin többségi lakosságú Gázai övezetből Egyiptomba, a lengyel katonai repülőgépek készen állnak hazaszállításukra – közölte vasárnap Jaciek Siewiera, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke.

Az izraeli látogatáson tartózkodó Siewiera az X közösségi felületen azt írta: az első lengyel állampolgárok átlépték a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban működő, Egyiptomba vezető határátkelőt.

A lengyel légierő, összhangban az államfő döntésével, készenlétben áll a szállításra

– tette hozzá a BBN főnöke.

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba. A misszió keretében a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza két Hercules C-130 és egy Casa C-295 katonai személyszállító géppel.

A BBN főnöke már szombaton megerősítette: a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket – az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történészt, a 75 éves Alexander Danzigot – a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtette.

ÍGY HARCOLNAK A HAMÁSZ-TERRORISTÁK AZ IZRAELI TANKOK ELLEN

Egy, a Hamászhoz köthető Telegram-csatorna rövid felvételt tett közzé arról, hogyan harcolnak a terroristáik az izraeli tankokkal. Látható, ahogy a házak romjai között bujkálnak, majd páncéltörő kézi gránátvetőkkel tüzelnek az izraeli járműre.

⚡️Hama publishes footage of their fighters targeting Israeli tanks and armoured vehicles in Gaza pic.twitter.com/cGefczDlXM

— War Monitor (@WarMonitors) November 11, 2023

Nem derül ki a felvételből, hogy a gránátvetők átütötték-e a jármű páncélját. Annyi viszont bizonyos, hogy a gázai övezetben harcoló izraeli védelmi erők nagy számban vetnek be a városi övezetben Merkava harckocsikat.

TÖBBEKET LETARTÓZTATTAK AZ ÚJABB PALESZTINPÁRTI TÜNTETÉSEN NEW YORKBAN

New Yorkban hat embert tartóztattak le a péntek késő estig tartó nagylétszámú palesztinpárti tüntetésen – közölte a nagyváros rendőrsége szombaton. A hivatalos bejelentés szerint négy ember ellen “helytelen viselkedés” miatt indul eljárás, az ötödikkel szemben fiatalkorúként járnak el, míg a hatodik letartóztatott elleni vádat nem közölték; róla annyit tudni, hogy előállítását megelőzően kórházba vitték, ahol kisebb sérülések miatt kellett ellátni. A tömeg péntek kora este gyűlt össze Manhattan forgalmas belvárosában, majd a Grand Central vasútállomáshoz vonult, amelynek működését is akadályozta csaknem éjfélig.

Szombaton több száz fős tüntető tömeg jelent meg Joe Biden elnök Delaware állambeli otthonának közelében is palesztin zászlókkal, és tűzszünetet, valamint önálló Palesztinát követelő táblákkal. Az elnök szombat délután tért vissza Wilmingtonba, ahol a hétvégét tölti. A tüntetők az elnököt “népirtással” vádolták, amiért ő és kormánya támogatja a Gázai övezetet uraló Hamász elleni izraeli katonai akciót.

LEZUHANT EGY AMERIKAI KATONAI REPÜLŐGÉP A FÖLDKÖZI-TENGER KELETI MEDENCÉJÉBEN

Az amerikai hadsereg térségért is felelős európai parancsnokságának bejelentése szerint “baleset történt, amelynek következtében a gép lezuhant”.

A katonai jármű kizárólag gyakorlat miatt volt a levegőben, ellenséges cselekményre utaló jelek nincsenek

– tudatták. A szerencsétlenül járt gép típusával, az incidens pontos helyével és idejével kapcsolatban, valamint a gép személyzetének sorsáról nem közöltek részleteket.

Az Izrael elleni október 7-i nagyszabású Hamász-támadás nyomán az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a térségben: a többi között ott tartózkodik két repülőgép-hordozó és kísérő hadihajói, valamint a Közel-Keleten állomásozó amerikai tengerészgyalogságot is készenlétbe helyezték.

Fotó: MTI/EPA/Justin LaneFacebook hozzászólás

fecsego.eu.//

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |