| Mobile | RSS

Itt a friss lista: kiderült, mennyire csábító Magyarország a világ legokosabb embereinek

Itt a friss lista: kiderült, mennyire csábító Magyarország a világ legokosabb embereinek

Portfolio2023. november 13. 17:00

Európai ország áll a tehetségek bevonzása és megtartása alapján összeállított rangsor élén, immár 10. éve. A friss, Globális Tehetség-versenyképességi Index alapján Magyarország a 134 országot felvonultató listán a 38. helyet szerezte meg.

Svájc megtartotta első helyét a tehetségek vonzása és megtartása alapján összeállított rangsorban, és ezzel egy évtizede uralja a listát az Insead által közzétett 2023-as Globális Tehetség-versenyképességi Index szerint.

Mit néz a versenyképességi index?
Az index alapján a tehetségek versenyképessége azon politikák és gyakorlatok összességét jelenti, amelyek lehetővé teszik egy ország számára, hogy fejlessze és vonzza a humán tőkét. Az index egy input-output modell, amely egyesíti annak értékelését, hogy az országok mit tesznek a tehetségek előállítása és megszerzése érdekében (input), és milyen készségek állnak rendelkezésükre ennek eredményeként (output).

A lista elejét egyértelműen Európa uralja, azonban Szingapúr és az Egyesült Államok bejött a második és a harmadik helyre. Az adatok alapján Svájc a magas szintű szociális védelemnek és természeti környezetének köszönhetően végzett az első helyen. Szingapúr kapcsán a magasan képzett munkaerőt és az innovatív gazdaságot emelték ki, az USA-t pedig a világszínvonalú egyetemei és üzleti iskolái emelték ki a tehetségvonzás terén.

A jelentés szerint Kína az első helyen végzett a Kínát, Brazíliát, Indiát, Oroszországot és Dél-Afrikát tömörítő úgynevezett BRICS-országok között, de még így is csak 40. helyet sikerült megszereznie. India, a világ legnépesebb országa a 103. helyen végzett a 134 országot felvonultató listán. A szerzők szerint az üzleti hangulat visszaesése hátráltatta a tehetségek vonzását belföldön és a tengerentúlról egyaránt.

A nemzetek közötti verseny a tehetségekért a következő 10 évben még élesebbé válhat, mindeközben tovább nőhet a különbség a gazdag és szegény országok között, mivel a gazdagság és a tehetség közötti korreláció továbbra is erős.

A JELENTÉSBŐL AZ IS KIDERÜL, HOGY MAGYARORSZÁG A 38. HELYET SZEREZTE MEG, AMELLYEL A VILÁG FELSŐ HARMADÁBA KERÜLT.

Globális Tehetség-versenyképességi Index rangsor 2023-ban
RangsorOrszágRégióPontszám
1.SvájcEurópa78,96
2.SzingapúrKelet-, Délkelet-Ázsia és Óceánia77,11
3.USAÉszak-Amerika76,6
4.DániaEurópa76,54
5.HollandiaEurópa74,76
6.FinnországEurópa74,35
7.NorvégiaEurópa73,96
8.AusztráliaKelet-, Délkelet-Ázsia és Óceánia73,93
9.SvédországEurópa73,86
10.Egyesült KirályságEurópa73,75
38.MagyarországEurópa53,91
125.MadagaszkárSzubszaharai Afrika23,1
126.MauritániaSzubszaharai Afrika23,09
127.MaliSzubszaharai Afrika22,02
128.GuineaSzubszaharai Afrika21,87
129.Burkina FasoSzubszaharai Afrika20,55
130.AngolaSzubszaharai Afrika20,43
131.MozambikSzubszaharai Afrika20,4
132.EtiópiaSzubszaharai Afrika19,77
133.Kongói Dem. Közt.Szubszaharai Afrika17,57
134.CsádSzubszaharai Afrika14,78
Forrás: Insead, Portfolio

Érdekes ábra még a jelentésből az alábbi mátrix is, amely az országokat a versenyképességi index pontszámának változása alapján ábrázolja, két időszakot összehasonlítva. Az adatok arra világítanak rá, hogy a feltörekvő országok a változó tehetségdinamika fő motorjai.

A legnagyobb feltörekvő gazdaságok közül több is a legjobban fejlődők közé tartozik az elmúlt évtizedet tekintve: Kína és Oroszország tehetségmozgatóból tehetségbajnokká vált; Indonézia továbbra is tehetségmozgató, de az elmúlt évtizedben a tehetségek versenyképessége terén a legnagyobb előrelépést elért országok közé tartozik.

2020 óta nőtt a tehetségbajnok latin-amerikai és nyugat-ázsiai országok aránya is. 2020-ban Latin-Amerika a jobb felső rész 3%-át képviselte, ami 2023-ban 6%-ra emelkedett. Hasonlóképpen, Nyugat-Ázsia a 2020-as 9% után idén már 13%-ot képvisel itt. Ezzel szemben Európa, Észak-Amerika, valamint Kelet-, Délkelet-Ázsia és Óceánia országainak aránya ugyanebben az időszakban csökkent.

Forrás: Insead

jövőre vonatkozóan az alábbi főbb üzeneteket emeli ki az írás a tehetségek vonzása és megtartása kapcsán:

  • A tehetségek közötti verseny egyre élesebb lesz. Ahogy a bizonytalanságok és a nemzetközi feszültségek tovább nőnek a kereskedelemben, a beruházásokban, a politikában és a diplomáciában, egyre több „tehetségháborúra” lehet számítani. Ezt erősíti majd a munkaerőpiacokon tapasztalható belső feszültségek kezelésének növekvő igénye, valamint a nacionalista álláspontok erősödése például a bevándorláspolitika kapcsán.
  • A munka világát jelentősen felforgathatja például a fiatalabb generációk új elvárása és hozzáállása, az új gazdasági és szervezeti modellek megjelenése, valamint a technológiák, köztük a mesterséges intelligencia által kínált új lehetőségek.
  • városok és régiók utat nyitnak az új tehetségstratégiák és a tehetségalapú innováció előtt. Az életminőség és a fenntarthatóság kritikus értéket képviselnek a tehetségközpontokká válásban a jövőben.

Címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu//portfólió

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |