| Mobile | RSS

EU-jelentés: szinte egyáltalán nem adóznak a szupergazdagok

ultragazdag magyarok - gazdaság - pénzügyek - online férfimagazin

Az Európai Unió adóügyi jelentése szerint az átlagos jövedelemmel rendelkezők magasabb rátával adóznak, mint a világ leggazdagabb emberei. A dollármilliárdosok száma jelenleg 2500-ra rúg, összesített vagyonuk hozzávetőleg 13 ezermilliárd dollár.

A társadalmi igazságosság jegyében joggal lenne elvárható a világ legvagyonosabb embereitől, hogy magasabb rátával adózzanak, mint az átlagos jövedelemmel rendelkezők, a valóságban azonban ennek épp a fordítottja igaz – derül ki az EU Adófigyelő új jelentéséből, melynek részleteit a BBC cikke ismertette.

szupergazdagok komplex üzleti struktúrákat alkalmaznak annak érdekében, hogy minél kevesebbet kelljen adózniuk. Fedőcégeik segítségével képesek elérni, hogy 0,5 vagy – egyes esetekben – 0 százalékos adókulcs vonatkozzon rájuk.

Jóllehet a legvagyonosabbak számlainformációinak több mint 100 ország közötti megosztása visszavetette az offshore adóelkerülést az elmúlt évtizedben, a helyzet ennek ellenére is nyugtalanító. Quentin Parrinello, az EU Adófigyelő egyik tanácsadója azt mondta: a szupergazdagok “úgy strukturálják a vagyonukat, hogy abból ne származhassanak jelentős adóbevételek.” Parrinello szerint jelenleg utópisztikusnak hathat az az elképzelés, hogy 2 százalékos minimumadót vessenek ki a szupergazdagokra, ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy korábban az elmúlt 10 évben elért eredmények is lehetetlennek tűntek.

A jelentés felidézte: 2021-ben 140 különböző ország állapodott meg abban, hogy óriáscégeik számára legalább 15%-os társasági adót írnak elő, ám a tervet “drámai mértékben gyengítette”, hogy a vállalatok azóta rengeteg kiskaput, menekülési útvonalat találtak.

Joseph Stiglitz Nobel-emlékdíjjal kitüntetett amerikai közgazdász rámutatott: a szupergazdagok adóelkerülési gyakorlata a demokrácia megítélését áshatja alá. “Ha az állampolgárok nem hisznek abban az elvben, hogy mindenkinek tisztességes módon kell adóznia – különösen, ha azt látják, hogy a leghatalmasabb cégek mulasztják el befizetni az adójukat -, akkor előbb-utóbb ők maguk sem akarnak majd hozzájárulni a közterhekhez” – állapította meg a szakember.

Az EU Adófigyelő jelentése szerint a már említett 2 százalékos minimumadó bevezetésével évente 250 milliárd dollárt lehetne beszedni a szupergazdagoktól. Jelenleg 2500-ra rúg a dollármilliárdosok száma a világon, összesített vagyonuk nagyjából 13 ezermilliárd dollár.

fecsego.eu//

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |