| Mobile | RSS

Mészáros Lőrinc izgulhat: boszniai nagybevásárlását vizsgálja az osztrák versenyhivatal


FRISS
Menü4pMAKRÓAUSZTRIAÉPÍTŐIPARMÉSZÁROS LŐRINC2023. NOVEMBER 16. 09:52

Vég Márton

Ha az osztrák versenyhivatal is áldását adja, akkor már az utolsó akadály is elhárulhat a boszniai cementgyár megvásárlása elől. Mészáros Lőrincnek lett még egy magántőkealapja.


Szépen lassan összeérnek a szálak Mészáros Lőrinc külföldi vásárlásai és itthoni cégalapításai között. Például júliusi hír volt, hogy a felcsúti gazdagemberhez köthető Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság felvásárlásáról. A bosnyák cementgyártó az építőiparhoz szorosan kötődik, és a régióban kiváló piaci pozíciót ért el. Összesen 50 százalékos részesedése van a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.

Azt pedig lapunk írta meg augusztus közepén, hogy Talentis International Construction Investments Kft. névre keresztelte el új cégét a felcsúti milliárdos, vagyis ismét kilépett a nemzetközi piacra. Akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan mit és hol fognak építeni.HIRDETÉS

Kapcsolódó cikk

ddddd Mészáros világot hódít

Mészáros Lőrinc kinőtte Magyarországot, a nemzetközi építőipar meghódítására készül

Talentis International Construction Investments Kft. névre keresztelte el új cégét a felcsúti milliárdos, vagyis ismét kilépett a nemzetközi piacra.

Ez a két szál most összeért, ugyanis az osztrák versenyhivatal november 7-én közölte, hogy vizsgálja a fúziót, amelynek keretében a Talentis International Construction Investments Kft. venné meg az osztrák befektetőktől a boszniai cementgyárat. A gazdasági ügyben december 5-ig lehet bármilyen érintett félnek kérelmet beadni az osztrák versenyhivatalhoz, amely ugyanúgy működik, mint a magyar Gazdasági Versenyhivatal. Ebből következik, hogy az üzlet lezárása a végéhez közeledik, és Mészáros Lőrinc hamarosan ténylegesen tulajdonosa lesz a Lukavac Cementnek.

A Lukavac Cement 1974-ben kezdett termelni,  majd 2001-ben egy osztrák befektető sikeresen lebonyolította a privatizációs folyamatot. A teljesen új előfűtősor megépítése után az éves termelési kapacitásunk elérte a 700 ezer tonna klinkert és több mint a 900 ezer tonna cementet

– szól a gyár bemutatkozása.

Majd 2014-ben kibővítették tevékenységüket, és új szegmensként bevezették a készbetont a termelésben, emellett saját gyártást indítottak a szarajevói és banjalukai betongyárakban. A „Vijenac” mészkőbánya a Lukavac Cementgyáron kívül más gyárakat is ellát mészkővel, valamint kőaggregátumokat biztosít betonhoz és alsó aszfaltrétegekhez.

Mészáros Lőrinc előadja magát. Fotó: MTI
Mészáros Lőrinc előadja magát. Fotó: MTI

Hasonló történet, hogy nyáron derült ki: a felcsúti milliárdos és a tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereznek a Rabo d.o.o. vállalatban. A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja Régió szívében található Knezevi Vinogradi (Hercegszőlős) ad otthont a Rabo komplexumnak és gyümölcsöseinek, amelyek évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek.

Mint lapunk megírta, igazán magabiztos angol nevet választott Mészáros Lőrinc az új cégének, amivel belevágott az almatermesztésbe is: Apple Heaven Kft. Egy horvát ügyvédi iroda híréből lehetett összerakni a teljes képet, miszerint konkrétan az Apple Heaven lesz a tulajdonosa a legnagyobb horvát gyümölcsösnek.Kapcsolódó cikk

Lezárulhatott az üzlet: Ázsiában is Mészáros Lőrinc Horvátországban termelt almáit ehetik

Lezárulhatott az üzlet: Ázsiában is Mészáros Lőrinc Horvátországban termelt almáit ehetik

Egy nagy zágrábi ügyvédi iroda segítette Mészáros Lőrinc új cégét, hogy megvegye Horvátország legnagyobb almatermelő cégének részvényeit.

Mészáros Lőrinccel tehát zajlik az élet. Lett például egy új magántőkealapja is: november 1-től bukkant fel nyilvános adatbázisokban a Status Talent Magántőkealap. Erről egyelőre csak annyit tudni, hogy a felcsúti milliárdos tulajdonában lévő Status Capital Zrt. az új befektetési alap kezelője. Még homály fedi, hogy milyen céllal jött létre, de előbb-utóbb összeérnek a szálak. Jelenleg így összesen 7 magántőkealap tartozik a Status Capital Zrt.-hez.

fecsego.eu/mfor

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |