| Mobile | RSS

Brüsszel megsorozta Magyarországot, rengeteg új ügyben indítanak eljárást

Brüsszel megsorozta Magyarországot, rengeteg új ügyben indítanak eljárást

Szabó Dániel2023. november 16. 13:52

Az Európai Bizottság az uniós jogszabályok érvényre juttatása érdekében tett legutóbbi lépése során több tagállam, köztük Magyarország ellen is jogsértési eljárást kezdeményezett. A kabinetnek összesen hét ügyben küldtek felszólítást és indokolással ellátott véleményt a kötelezettségszegési eljárások részeként, amelyekben a légszennyezéstől kezdve a jogi eljárások megfelelő lefolytatásáig számos irányelv betartását követeli meg a kormánytól.

Az Európai Bizottság csütörtökön összesen hét ügyben kezdett kötelezettségszegési eljárást, illetve küldött felszólít levelet a magyar kormánynak. Amennyiben a kabinet nem tesz eleget a brüsszeli kéréseknek, vagy nem tudja bizonyítani a hazai jogszabályok megfelelőségét, akkor az Európai Unió Bíróságán folytatódhatnak az egyes ügyek.

Többek között követelik, hogy az ország tartsa be a légszennyezés csökkentésére vonatkozó uniós jogszabályokat, és csökkentse több szennyező anyag kibocsátását, valamint teljes körűen ültesse át a nemzeti jogba a megújuló energiáról szóló irányelvet. Továbbá azt is kérik az Orbán Viktor vezette kormánytól, hogy tegyen eleget az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat követelményeinek,helyesen ültesse át a nemzeti jogba az ártatlanság vélelmére és a tárgyaláson való jelenlét jogára vonatkozó uniós szabályokat a büntetőeljárások kapcsán, illetve, hogy megfelelően hajtsa végre az egységes európai vasúti térségre vonatkozó uniós szabályokat.

Tiszta levegő irányelv: Több nemzetet szólítottak fel cselekvésre

Az Európai Bizottság Magyarország mellett sürgeti Bulgáriát, Írországot, Ciprust, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot, Ausztriát, Lengyelországot, Portugáliát, Romániát és Svédországot, hogy tartsák be a légszennyezés csökkentésére vonatkozó uniós jogszabályokat. A hangsúly a nitrogén-oxidok, a nem metán illékony szerves vegyületek, a kén-dioxid, az ammónia és a finom részecskék kibocsátásának csökkentésén van.

AZ ORSZÁGOK NEM TELJESÍTETTÉK A CSÖKKENTÉSI VÁLLALÁSAIKAT, AMI AZ EGÉSZSÉGRE ÉS A KÖRNYEZETRE GYAKOROLT NEGATÍV HATÁSOKKAL KAPCSOLATOS AGGODALMAKHOZ VEZETETT BRÜSSZEL SZERINT.

Kerethatározat az európai elfogatóparancsról: Csehország, Magyarország és Ausztria a figyelem középpontjában

Magyarország mellett Csehországot és Ausztriát is az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat be nem tartása miatt vizsgálja az uniós végrehajtó szerv.

A Bizottság azt állítja, hogy ezek az országok nem megfelelően hajtották végre a személyek büntetőeljárás céljából történő átadására vagy a szabadságvesztés-büntetések végrehajtására vonatkozó eljárásokat. A három ország két hónapot kapott arra, hogy a feltárt hiányosságokat orvosolja, különben a Bizottság indokolással ellátott véleményt adhat ki.

Az ártatlanság vélelméről szóló irányelv: Lettország és Magyarország vizsgálata

Lettország és Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás indult, mivel nem ültették át megfelelően a büntetőeljárásokban az ártatlanság vélelmének és a tárgyaláson való jelenléthez való jog megerősítéséről szóló irányelvet.

A Bizottság azt állítja, hogy mindkét ország nemzeti intézkedései nem felelnek meg az uniós előírásoknak, különösen a bűnösségre való nyilvános hivatkozás és a vádlott távollétében zajló tárgyalás körülményeinek tekintetében.

A nemzeteknek két hónap áll rendelkezésükre, hogy orvosolják a feltárt hiányosságokat.

Megújuló energiaforrásokról szóló irányelv: Magyarország és Svédország indokolással ellátott véleményt kapott

Magyarország és Svédország esetében az Európa Bizottság úgy látja, hogy a megújuló energiaforrások előmozdítására vonatkozó uniós szabályokat hiányosan ültették át a tagállami jogrendbe.

Míg Magyarországra a szükséges átültetési dokumentumok hiánya miatt érkezett indokolással ellátott vélemény, addig Svédországra a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv nem teljes körű végrehajtása miatt kapott ilyen dokumentumot.

MINDKÉT ORSZÁGNAK KÉT HÓNAP ÁLL RENDELKEZÉSÉRE A HELYZET ORVOSLÁSÁRA, KÜLÖNBEN A BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA ELÉ TERJESZTHETI AZ ÜGYEKET.

Egységes európai vasúti térség: Magyarországot és Ausztriát hibás végrehajtással vádolják

Magyarország és Ausztria ellen kötelezettségszegési eljárás indult, mert nem ültették át megfelelően az egységes európai vasúti térségre vonatkozó uniós jogszabályokat.

Az Európai Bizottság azzal érvel, hogy az említett országok nemzeti rendelkezései nem felelnek meg az uniós irányelveknek, és korlátozzák a vasúti közlekedéssel kapcsolatos egyes jogokat és szolgáltatásokat.

Mindkét ország két hónapot kapott arra, hogy válaszoljon a Bizottság aggályaira.

A belvízi hajózásnál is rosszak a magyar szabályok

Magyarország és Hollandia indokolással ellátott véleményt kapott, mivel nem ültette át a belvízi hajózásban szerzett szakmai képesítések elismeréséről szóló (EU) 2017/2397 irányelvet. A Bizottság azt állítja, hogy a két ország nem vezette be megfelelően a kompetenciákra, ismeretekre és készségekre vonatkozó szükséges harmonizált szabványokat.

Két hónap áll a magyar és a holland kormányok rendelkezésére, hogy válaszoljanak a brüsszeli kérdésekre és korrekciós intézkedéseket hozzanak, különben az ügyet az Európai Unió Bírósága elé utalhatják.

A platformok közötti üzletmenetről szóló rendeletnél is gondok vannak

Litvániát és Magyarországot azért vizsgálják, mert nem biztosítják a platformok közötti üzletvitelről szóló rendelet (P2B) hatékony végrehajtását. Az uniós P2B-szabályokat célja az online közvetítői szolgáltatások üzleti felhasználói számára a tisztességesség és az átláthatóság biztosítása.

Az indokolással ellátott véleményeket elküldték, és két hónapot adtak a magyar és litván kormányoknak arra, hogy foglalkozzanak a Bizottság által felvetett aggályokkal.

Amennyiben a megadott határidőn belül nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság fenntartja a lehetőséget, hogy indokolással ellátott véleményt adjon ki, vagy az ügyeket az Európai Unió Bírósága elé utalja.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2023. 11. 12.

Olyan olajszankciós trükközés bukott ki, hogy a magyar kivételeken is szigoríthat Brüsszel

2023. 11. 10.

“Induljon kötelezettségszegési eljárás Bulgária ellen” – kéri Magyarország

2023. 10. 18.

Magyarországgal szemben három kötelezettségszegési ügyben lép Brüsszel

Címlapkép forrása: EU

fecsego.eu//portfólió

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |