| Mobile | RSS

Itt a harmadik világháború lehetséges forgatókönyve

GÁBOR MÁRTON2023.11.15. 15:542023.11.15. 16:13

Itt a harmadik világháború lehetséges forgatókönyve

A Princeton Egyetem kutatóinak szimulációi azt sugallják, hogy az amerikai rakétatelepek elleni támadások miatt emberek milliói halnának meg akut sugármérgezés következtében, miközben a radioaktív csapadék az egész országban széthordaná a sugárzást, ami több száz millió amerikai halálát is okozná. 

A nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint ha egy atombombával eltalálnák az Egyesült Államok stratégiai indítóbázisait, a Közép-Nyugat nagy része halálos dózisú sugárzásnak lenne kitéve, a legrosszabb esetben pedig az Egyesült Államok és Kanada nagy része lakhatatlanná válna.

A Princeton Egyetem munkatársai úgy becsülik, hogy akár 4,6 millió ember is meghalhat atomcsapás utáni első négy napban, miközben 300 millió embert fenyegetne a halálos dózisú radioaktív csapadék.

A tanulmány azok után készült, hogy az amerikai légierő tavaly bejelentette, az 1970-es évek óta hadrendben lévő Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétáit a modernebb Sentinel rakétára cseréli. 

Az 1500 milliárd dolláros terv részeként mind a 400 elöregedő rakétát lecserélnék. Bár a Sentinel interkontinentális ballisztikus rakéták hatósugarát és hasznos teherbírását hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, úgy vélik, hogy 800 kilotonna TNT-nek megfelelő erejű robbanóanyagot képesek hordozni, és 30 percen belül képes eltalálni a föld bármely pontját.

Az archív időjárási adatok alapján emellett a tudósok megállapították, hogy a nyugati parti államok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve az uralkodó keleti szelek miatt. A pontos széliránytól függően azonban az Egyesült Államokban és Kanadában, Idahotól keletre bármely terület érintett lehet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint Montana és Észak-Dakota szinte egésze, valamint Nebraska, Colorado, Wyoming, Dél-Dakota és Kansas egyes részei a halálos adag tízszeresét meghaladó nukleáris csapadékmennyiséget kapnának, aminek köszönhetően néhány napon belül minden ember meghalna az érintett területeken.

AJÁNLÓ

Zaharova keresi az izraeli atombombát

Az orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, meglepő, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbra sem kommentálta az izraeli atomcsapás lehetőségét.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay) 

fecsego.eu//Magyar Nemzet!

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |