| Mobile | RSS

Magyar EU-pénzek: nagy döntésre készül kedden az Európai Bizottság

Magyar EU-pénzek: nagy döntésre készül kedden az Európai Bizottság

Portfolio2023. november 17. 18:26

Jövő kedden várhatóan zöld jelzést kap az Európai Bizottságtól a magyar helyreállítási terv és a REPowerEU-forrásokra benyújtott terv – értesült a Szabad Európa. A jóváhagyás után 4,6 milliárd euró uniós forráshoz juthat Magyarország, és 60 napon belül nagyából 13 milliárd euró kohéziós forrás évekig elhúzódó lehívása kezdődhetne meg.

A Szabad Európa információi szerint a magyar helyreállítási terv és a REPowerEU forrásokra benyújtott javaslat is zöld utat kaphat az Európai Bizottság következő ülésén. Az igazságszolgáltatási reform értékelése azonban további időt vehet igénybe.

Az Európai Bizottság és Magyarország közötti kapcsolatot jól jellemzi a tavalyi eseménysor, amikor a brüsszeli testület javaslatára a tagállamok képviselőiből álló tanács decemberben, az utolsó pillanatban adta áldását a magyar helyreállítási tervre. A jelenlegi helyzet hasonló forgatókönyvet sejtet.

A lap szerint az augusztus végén benyújtott, kölcsönkérelemmel módosított magyar helyreállítási terv jövő kedden megkaphatja az Európai Bizottság jóváhagyását, együtt a REPowerEU tervvel, amelynek célja az orosz fosszilis energiaimport csökkentése. A hírek szerint több más uniós tagállam terveivel együtt, egy csomagban fogadják el a módosított magyar helyreállítási tervet.

Pozitív döntés esetén Magyarország papíron 4,6 milliárd euró összegű uniós forráshoz juthat hozzá. Ebből

3,9 MILLIÁRD EURÓT TESZ KI A KORMÁNY ÁLTAL A HELYREÁLLÍTÁSI ESZKÖZBŐL (RRF) IGÉNYELT KÖLCSÖN, TOVÁBBI 700 MILLIÓ EURÓ PEDIG A REPOWEREU PÉNZÜGYI KERETÉBŐL HAZÁNKRA JUTÓ, VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS.

A jóváhagyás azonban nem egyenértékű a tényleges kifizetésekkel. Mind a támogatás, mind a kölcsön lehívásának előfeltétele a tanács által tavaly elfogadott 27 szupermérföldkő teljesítése. A REPowerEU esetében azonban lehetőség van a teljes keret összesen húsz százalékának előlegként való kifizetésére. Ez gyakorlatilag 920 millió eurót jelent, ami a 4,6 milliárd eurós keret egyötöde.

A magyar terv jóváhagyása után még a pénzügyminiszteri tanácsnak is el kell fogadnia azt, amely legközelebb december elején ülésezik. A jóváhagyás után még idén alá kell írni a pénzügyi és a kölcsönszerződést, hogy a források ne vesszenek el.

Az igazságszolgáltatási reformok pozitív visszaigazolása esetén a bizottság megállapítaná, hogy Magyarország jelenleg megfelel a horizontális feljogosító feltételeknek. Ebben az esetben

A KORMÁNY NAGYJÁBÓL 13 MILLIÁRD EURÓ KOHÉZIÓS POLITIKAI FORRÁS LEHÍVÁSÁT KEZDHETNÉ MEG HATVAN NAPPAL A POZITÍV BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY UTÁN.

Cimlspkép forrása

fecsego.eu//

Leave a Reply 66 megnézve, 1 alkalommal mai nap |