< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, White House / Blog article: Egy lépéssel közelebb a 40 százalékos nyugdíjemelés a szomszédban

| Mobile | RSS

Egy lépéssel közelebb a 40 százalékos nyugdíjemelés a szomszédban

Egy lépéssel közelebb a 40 százalékos nyugdíjemelés a szomszédban

PortfolioMTI2023. november 20. 19:13

Elfogadta hétfőn a kétkamarás román parlament képviselőháza a társadalmi és politikai feszültséget okozó új nyugdíjtörvény tervezetét.

A jogszabály szerint januártól egyégesen – a 2023-as átlagos infláció mértékével, 13,8 százalékkal – nőnek a nyugdíjak Romániában, majd 2024 szeptemberéig elvégzik a nyugdíjak újraszámítását.

Bucura Oprescu munkaügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy ezek az újraszámítások megteremtik a lehetőségét, hogy Románia állami nyugdíjai jövő szeptembertől átlagosan 40 százalékkal emelkedjenek.

A törvény azonos munkáért azonos, járulékbefizetésen alapuló nyugdíjat irányoz elő és – egy átmeneti időszak után – 65 évben egységesíti a nyugdíjkorhatárt, szűkítve a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét és a jogosultak körét.

A múlt heti tüntetések nyomán a képviselők megszavazták, hogy a bányászok továbbra is 45 évesen vonulhatnak nyugdíjba.

Múlt héten a jogszabályt a szenátus is megszavazta, így hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2023. 11. 07.

Az EU nyugdíjreformot várt el, ezért Románia 40%-kal emeli a nyugdíjakat

Címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu//

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |