< Böngészés > Főoldal / Az Európai Unió birósága, Életképek/bulvár, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, White House / Blog article: “Inkább csak hagyjuk meghalni az embereket” – mondta a brit miniszterelnök a Covid-járvány kapcsán

| Mobile | RSS

“Inkább csak hagyjuk meghalni az embereket” – mondta a brit miniszterelnök a Covid-járvány kapcsán

"Inkább csak hagyjuk meghalni az embereket" - mondta a brit miniszterelnök a Covid-járvány kapcsán

Portfolio2023. november 20. 20:13

Rishi Sunak brit miniszterelnök állítólag azt mondta a kormánynak, amikor szóba jött a második országos lezárás egy ülésen, hogy “just let people die”, azaz “csak hagyjuk meghalni az embereket” – hozta nyilvánosságra egy vizsgálati jegyzőkönyv, amely szerint az információ Patrick Vallance-től származik, aki a kormány tanácsadója volt a járvány idején.

Vallance 2020. október 25-én naplóbejegyzést készített, amelyben részletesen beszámolt az akkori miniszterelnökkel, Boris Johnsonnal és az akkoriban pénzügyminiszterként dolgozó Sunakkal folytatott találkozójáról. Vallance a találkozón nem vett részt, a naplóbejegyzést – amely az Egyesült Királyság járványkezelését vizsgáló tárgyalásokon került napvilágra – Dominic Cummings, Johnson legfőbb tanácsadója mesélte el Vallance-nak.

Naplójában Vallance így idézte Cummingsot:

Rishi úgy gondolja, hogy inkább hagyja meghalni az embereket, és szerinte ez így rendben van.

Sunak képviselője kijelentette, hogy a miniszterelnök a vizsgálat előtti tanúvallomása során fogja ismertetni álláspontját, ahelyett, hogy minden egyes állításra külön-külön válaszolna.

A folyamatban lévő vizsgálat a kormánynak a koronavírus-járványra adott válaszát vizsgálja, amely széles körű gazdasági leállásokhoz vezetett, és több mint 220 000 halálesetet okozott Nagy-Britanniában. A vizsgálat várhatóan 2026 nyaráig tart. Felsőbb rangú kormányzati tisztviselők következetesen azt állították, hogy a kormány rosszul készült fel a világjárványra.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu//

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |