| Mobile | RSS

Mindenki tudta, mit lép Matolcsy György, most valóra vált

D  TT20230308001
Szabó Gyula

SZABÓ GYULAKÖVETÉS

Rádi Balázs

RÁDI BALÁZS

2023.11.21. 14:00

A Monetáris Tanács keddi döntése értelmében az alapkamat mértéke szerdától 11,5 százalék. A kamatfolyosó felső szélét a korábbi 13,25 százalékról 12,50-re módosították, alsó szélét pedig 11,25-ről 10,50-re változtatták. Ezzel a döntéssel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az alapkamatot 75 bázisponttal csökkentette.

„A javuló makrogazdasági fundamentumok és a nemzetközi környezet támogatják a kamatcsökkentés folytatását az októberi 75 bázispontos ütemben” – fogalmazott a napokban, még a keddi kamatdöntés előtt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke. Ennek fényében nem meglepő a Monetáris Tanács döntése, amelynek értelmében

AZ ALAPKAMAT MÉRTÉKE SZERDÁTÓL 11,5 SZÁZALÉKRA VÁLTOZIK.

A döntés részletei a 15 órakor kezdődő háttérbeszélgetésen derülhetnek ki. Az mindenesetre pozitívum, hogy az MNB nem lepte meg a piacokat, előre, egyértelműen kommunikált a piacnak. Fontos kiemelni, a szigorú monetáris politika következetes lazítása megágyaz annak, hogy erőteljesebb növekedési pályára állhasson a magyar gazdaság.

Az októberben megtalált, 75 bázispontos optimális ütemben folytatódott a kamatcsökkentési ciklus. A múlt héten Virág Barnabás alelnök eddigi legerősebb előretekintő iránymutatása alapján ez nem is volt kérdés a piac számára, ráadásul februárig hasonló ütemezésre lehet számítani

– értékelte az adatokat Kiss Péter. Az Amundi befektetési igazgatója arra is emlékeztetett, hogy a jegybank célja az iránymutatással a jelenleginél nagyobb mértékű csökkentési várakozásokat hűtése lehet, megerősítve ezzel a monetáris politika elkötelezettségét a pozitív és növekvő reálkamatok mellett.

„Mindez a jegybank hitelességét is javítja, amire szükség van, ha a jegybank továbbra is erősödő, vagy legalábbis stabil forintárfolyam mellett szeretné folytatni az alapkamat csökkentését” – összegezte. Így a várakozások szerint az alapkamat év végére 10,75 százalékra süllyed, a jövő év végén pedig 6 százalék lehet. Az inflációs pályára vonatkozó előrejelzésünk alapján jövőre folyamatosan pozitív reálkamatot láthatunk, de annak mértéke az év eleji 4 százalékról év végére fokozatosan 1 százalék környékére csökken – zárta elemzését.

Cikkünk frissül.

A jegybanki üzenet a lényeg

„Kedden délelőtt fontos ellenállás fölé került az euró-forint árfolyama, a 200 napos mozgóátlagot és a szeptember óta tartó csökkenő trendcsatorna felső trendvonalt sikerült átlépni” – jelezte lapunknak elküldött elemzésében az Equilor. Amennyiben a mozgás szignifikánssá válik, a következő fontosabb megálló 382,50 közelében lehet. A délutáni MNB-ülésen a kamatdöntés kevésbé, de a jegybanki kommentár hozhat nagyobb árfolyammozgást. Kedd 13 óra magasságában 379,93 forintot ért egy euró.

EURHUF 2023-11-21 13-05-40.png

(Borítókép: Matolcsy György 2023. március 8-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)

fecsego.eu/index

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |