| Mobile | RSS

Nem szavazta meg a baloldal a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvénymódosítást, pedig a főpolgármesterük pattogott a legtöbbet a vízügyek miatt

KROÓ ZITA2023-11-21

Megszavazta az Országgyűlés jobboldali fele a víziközmű-szolgáltatásáról szóló törvénymódosítást, amelynek értemében az állam átveszi az önkormányzatoktól a vízszolgáltatásokkal kapcsolatos feladatokat, ha ezt a helyhatóságok szeretnék. Az ügy pikantériája, hogy a baloldali képviselők nem szavazták meg az önkormányzatok kisegítését szolgáló törvényt, pedig Karácsony Gergely éppen amiatt pityogott hetekkel ezelőtt, hogy a rezsicsökkentés miatt nem tudnak annyi profitot termelni, ami fedezné a víziközműcégek költségeit, ezért belengette a vízdíjemelést a cégeknél, ami előbb-utóbb a lakosságon csapódik le. Most itt az alkalom, hogy megszabaduljanak a vízügyek terhétől és mindent az állam nyakába akasszanak, erre nem szavazzák meg. Ki érti ezt?

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvénymódosítást, amelyben a többi között azt írják:

ha a víziközmű-szolgáltatóban fennálló társasági részesedés az államra átruházásra kerül, a települési önkormányzat az átruházással egyidejűleg a víziközmű-működtetés körébe tartozó tevékenysége során keletkezett, víziközmű-szolgáltató felé fennálló kötelezettségeinek teljesítése alól mentesül.

Erről egyébként már tavaly is szó volt, ugyanis az Index birtokába jutott, a Technológiai és Ipari Minisztérium által az önkormányzati víziközműcégeknek küldött levélben az állt:

ha augusztus végéig jelzik integrációs szándékukat a víziközmű-társaságok a Nemzeti Vízművek felé, illetve jelzik, mekkora hiányt görgetnek maguk előtt, majd pedig a tulajdonos önkormányzatok szeptember 20-ig döntenek a vagyonátadásról, és október elsejéig megszületnek a társaságokról szóló közgyűlési intézkedések is, akkor november elsejéig végbe is mehet az államosítás, azaz az állami feladatátvállalás.

A lapnak akkor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő azt mondta:

Sosem gondoltam, hogy ezt fogom írni, de amelyik önkormányzat veszteséges üzemeltetésű cégnél van, és tulajdonos a cégben, az adja át, vagy semmilyen segítségre nem számíthat.

NEM SZAVAZTA MEG A BALOLDAL, PEDIG KARÁCSONY HISZTIZETT A VÍZÜGY MIATT

Mivel az energiaárak emelkedése valóban érinti a vízműveket is, a kormány megoldásként úgy gondolta ezt orvosolni, hogy átveszi a feladatköröket és a felújítással járó feladatokat is, ezzel garantálva a 2013-ban meghatározott vízdíjat és az ellátásbiztonságot. Karácsony Gergely is pattogott a helyzet miatt és júliusban még arról értekezett:

A józan ész és egyébként az Európai Uniós szabályozás is azt követelné meg, hogy a vízdíj fedezze nemcsak a szolgáltatás, de még a felújítások költségeit is. Ettől fényévekre vagyunk, a megnövekedett energiaárak miatt a vízműcégek úgy is veszteségesek, hogy alig vagy egyáltalán nem költenek felújításra.

Megoldásként pedig azt látta:

Mindenki tudja, hogy a cégek vízdíját emelni kéne, csak gondolom nincs elég bátorságuk ezt kimondani. Szóval segítek – ha már a lakájmédia úgyis a fővárost kiáltotta ki mumusnak ebben a témában: meg kell emelni a cégek vízdíját!

A “lakájmédia” viszont nem mumusnak kiáltotta ki a főpolgármestert, hanem rávilágított arra, amire a tanácsadói nem tudtak: ha megemeli a cégek vízdíját, akkor azt a lakosságon hajtják be a cégek, beleépítve az árakba.

Azt gondolhattuk volna, hogy a baloldal most előszeretettel szavazza meg az új törvényt a vízszolgáltatásról, de nem így történt. Bár a módosítás végül átment, de a balosok – köztük Karácsony szövetségesei – nem szavazták meg, ugyanis 116 igen, 48 nem és 6 tartózkodás mellett fogadta el azt az Országgyűlés. Ennek oka feltehetően az, hogy a törvény magába foglalja: az állam fogja a víziközmű-fejlesztéseket is véghez vinni, tehát az erre szánt forrásokról ők rendelkeznek, de fontos, hogy

az állam által átvett fejlesztési forrás összege az érintett víziközmű-vagyon tekintetében a Hivatal által a gördülő fejlesztési tervben jóváhagyott víziközmű-fejlesztési feladatok finanszírozására használható fel.

Bár a baloldal előszeretettel vádolja azzal a kormányt, hogy központosít, ilyen helyzetekben elgondolkodhatának, hogy azért veszik át a feladatokat, mert nincs elég nekik, vagy azért, mert egy impotens társaság helyett kell kardinális feladatokat megoldaniuk.

Fotó: FacebookFacebook hozzászólás

fecsego.eu/pesti srácok

Leave a Reply 46 megnézve, 2 alkalommal mai nap |