| Mobile | RSS

Diplomácia-Hollandia-választások Szijjártó Péter gratulált Geert Wilders holland jobboldali pártvezetőnek

Diplomácia-Hollandia-választások
Szijjártó Péter gratulált Geert Wilders holland jobboldali pártvezetőnek

    Budapest, 2023. november 25., szombat (MTI) – Levélben gratulált Geert Wildersnek, a jobboldali holland Szabadságpárt (PVV) “földcsuszamlásszerű” választási győzelméhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Geert Wilders köszöntét fejezte ki és bízik abban, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerülhet kettejük között – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton.
    Az MTI-hez eljuttatott, angol nyelvű gratuláló levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Geert Wilders és pártja “földcsuszamlásszerű győzelme bizonyítja, hogy a politikai mozgalma által felvetett kérdések társadalmunk szívéig hatolnak” és ezt a holland választók is így gondolják.
    “Ön tagadhatatlanul friss levegőt jelent az európai politikában” – írta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a jövőben tovább erősödhet az együttműködés. A miniszter felidézte, hogy mindig élvezte a Geert Wildersszel folytatott beszélgetéseket és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkoznak.
    Geert Wilders válaszában megköszönte Szijjártó Péter levelét és hozzátette: “nagyon várja, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerüljön kettejük között akár Magyarországon, akár Hollandiában”.
    A Geert Wilders vezette jobboldali, migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg az előrehozott választásokon szerdán.
    A párt ezek alapján a 150 képviselői helyből 37-et mondhat magáénak. A Szabadságpárt megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest.
    A holland választási tanács december 1-jén teszi közzé a hivatalos végeredményt, december 5-én pedig lemond a régi parlament, és az új képviselők december 6-án leteszik esküjüket.


MTI //fecsego.eu
www.fecsego.eu nemzetközi hírportál az EP, EU, EUB média partnere
www.fecsego.eu nemzetközi hírportál p
Leave a Reply 104 megnézve, 1 alkalommal mai nap |