| Mobile | RSS

Jávor Benedek: Az Orbán-kormány műválságokat generál és elhiteti, hogy csak ő tud megvédeni a veszélytől

A Párbeszéd – Zöldek politikusa, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője szerint az ellenzék akkor lehet sikeres, ha fel tudja villantani a valódi veszélyeket. Ki lehet alakítani egy fenntartható, szociálisan igazságos világot. Videó. 

Szerző
Forgács Iván

Publikálva:2023.10.10. 13:37

Jávor Benedek: Az Orbán-kormány műválságokat generál és elhiteti, hogy csak ő tud megvédeni a veszélytől
Fotó:Benoit BOURGEOIS

Jávor Benedek – akivel véletlen egybeesés folytán a képviselet irodájában beszélgethettünk  – úgy véli, az ökopolitikának meghatározó jelentősége lesz a jövőben. Sokkal többről van szó, mint környezetvédelemről: a mai világunkat jellemző globális struktúrák fenntarthatatlanok, újra kell gondolni a társadalom, a gazdaság, a politika kereteit. Mindez az eliteket is érinti, ezúttal nem fogják tudni kivásárolni magukat a válsághelyzetből, például a szegényebb Dél kárára. A rendszer átalakítása nélkül ők sem lesznek képesek a túlélésre.

Részlet a videóinterjúból:

Jávor Benedek úgy véli, tévedés, hogy nem lehet fenntartható, szociálisan igazságos világot kialakítani. Vagy megcsináljuk, vagy vége az emberi társadalomnak. Súlyos döntéseket kell tehát meghozni az elkövetkező 10-15 évben. A félmegoldások sehova sem vezetnek. Példaként az akkugyártással kapcsolatos hamis illúziókat hozta fel. A mobilitás mai formái fenntarthatatlanok, és ezen az elektromos autózás sem segít. Rövidebb termelési láncokra, csökkentett mobilitásigényű várostervezésre van szükség. A változáshoz kézzel fogható, követhető minták kellenek. Lassan Budapest közlekedését is kezdik átalakítani a bicikliutak. Az energetikában mintha gyorsabban menne az átállás, az áttérés a megújuló energiaforrásokra.

– Amikor a jövőről gondolkozunk, nem álmokról kell beszélnünk, hanem megvalósítható alternatívákról – hangsúlyozza Jávor Benedek. Annál is inkább, mert nem a gyerekeink, unokáink életéről van szó, hanem a saját sorsunkról. 

Ne álmokkal foglalkozzunk, hanem azzal, ami megoldható. A klímaválság olyan területeket tesz majd lakhatatlanná, ahol most milliárdok élnek. Már nem csak a gyerekeinkről, unokáinkról van szó. Nagy átalakulások zajlanak geopolitikai szinten is. A jelenlegi magyar kormány stratégiai hibát vét, amikor a valós kockázatok számbavétele helyett álkonfliktusokban próbálja igazolni helytállását. Az ellenzéknek pedig tisztában kell lennie azzal, hogy a választókat nem szakpolitikai programokkal lehet megnyerni, hanem alapvető, létező egzisztenciális szorongásokra kell meggyőző választ adni. A klímaválság számtalan nyomasztó problémát vet fel. A Párbeszéd – Zöldek politikusa nem híve az utópisztikus vízióknak. Négy kérdéskört nevezett meg, amelyekkel kapcsolatban a politikai erőknek határozott megoldást kell kidolgozniuk: a magyar energiaellátás biztosítása; a klímaválság közepette a magyar vízkincs biztosítása; a humán tőke erősítése, és egy fenntartható, sikeres zöld gazdaság kialakítása.   

A 17. oldal rovatunk Vízió alrovatában az ellenzéki, tágabb értelemben a demokratikus oldal politikusait, véleménymondóit, szakértőit, médiaszereplőit kérdezzük távlati elképzelésekről, alternatív gazdasági-társadalmi koncepciókról, amelyek körül kirajzolódhat egy korszerű, sokak számára vonzó politikai vízió.

Regisztráljon a mobil lNépszavára a teljes videó megtekintéséhez!

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a mobil Népszava cikke. A cikk folytatódik, a mobil Népszava alkalmazásban olvasható.

A mobil Népszava díja havi előfizetéssel 2 000 Ft. Ha a cikkre kíváncsi, annak díja 200 Forint, amelynek ellenében 24 órára hozzáférést kap a mobil Népszava teljes tartalmához.

Ha rendelkezik előfizetéssel, kattintson az olvasás a mobil Népszaván gombra. Ha szeretne előfizetni, az előfizetés gombra kattintva könnyen és gyorsan csatlakozhat előfizetőink táborához.

ELŐFIZETÉS  OLVASÁS A MOBIL NÉPSZAVÁN

„Leköpöm az újságot, ha holnap azt meri írni, hogy fasiszta csőcselék tüntetett!”

fecsego.eu//népszava.hu

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |