| Mobile | RSS

Izrael újabb palesztin foglyokat engedett szabadon


IDŐJÁRÁSNéhol már 15 centi hó hullott – mutatjuk, hol ébredtek téli mesevilágra

MTI2023.11.28. 08:30

Izrael palesztin rabok újabb csoportját engedte szabadon börtönökből kedd hajnalban az izraeli erők és a gázai palesztin fegyveres csoportok közötti humanitárius szünetről született megállapodás részeként.

A 33 rabot, nőket és tinédzsereket különböző büntetés-végrehajtási intézetekből engedték szabadon – közölte az izraeli börtönhatóság. A legfiatalabb a jelentések szerint 14 éves.

Kapcsolódó tartalom

Folytatódik a fogolycsere és a tűzszünet, még legalább ötven túsz elengedését szeretné elérni IzraelKritikus állapotban kellett kórházba szállítani azt a 84 éves nőt, akit vasárnap engedett szabadon a Hamász.

Ezzel százötvenre emelkedett az izraeli börtönökből kiengedett palesztin foglyok száma. A Hamász iszlamista szervezet fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki.

Izrael újabb listát kapott a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, akiket hamarosan szabadon engednek – jelentette kedden az izraeli média.

A névsorban szereplőket várhatóan kedden engedik el – jelentette a Times of Israel Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalára hivatkozva. A jelentés szerint a listát ellenőrizték, és értesítették a túszok családjait. Ezzel a gázai túszok ötödik csoportját engednék szabadon azóta, hogy pénteken humanitárius szünet kezdődött a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és Izrael között.

A két fél hétfőn megállapodott a négynapos gázai tűzszünet két napos meghosszabbításáról.

Kapcsolódó tartalom

António Guterres: A meghosszabbított tűzszünet elégtelen a humanitárius szükségletek fedezéséreA Hamász és Izrael közötti tűzszünet meghosszabbítása „a remény és emberiesség felvillanása” – jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az Izrael és a Hamász által a múlt héten kötött megállapodás lehetőséget biztosít a megállapodás meghosszabbítására naponta további tíz túsz szabadon bocsátásáért cserébe.

A megállapodás szerint tíz nap alatt legfeljebb száz elhurcolt túsz cserélhető ki legfeljebb háromszáz olyan palesztin fogolyra, akiket izraeli börtönökben tartanak őrizetben.

Az október 7-i támadások során a Gázai övezetet uraló Hamász harcosai mintegy 1200 embert öltek meg Izrael déli részén, és mintegy 240 embert raboltak el.

Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, a háború kezdete óta mintegy tizenötezer ember halt meg Gázában, és több mint harminchatezren sebesültek meg a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Kapcsolódó tartalom

A Hamász átadta az izraeli túszok negyedik csoportját a Nemzetközi VöröskeresztnekA tűzszünet negyedik napján 11 túszt – kilenc gyeremeket és két anyát – engedett szabadon a

Hamász.

fecsego.EU/híradó.hu

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |