| Mobile | RSS

Kenya-jog A Nemzetközi Büntetőbíróság lezárta a 2007-es kenyai elnökválasztás utáni erőszakcselekmények vizsgálatát

Kenya-jog
A Nemzetközi Büntetőbíróság lezárta a 2007-es kenyai elnökválasztás utáni erőszakcselekmények vizsgálatát

    Brüsszel/Hága, 2023. november 28., kedd (MTI) – A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elegendő bizonyíték hiányában lezárta a vitatott végeredményű 2007-es kenyai elnökválasztás utáni erőszakcselekmények ügyében 2010-ben indított eljárás vizsgálati szakaszát – jelentette be Nazhat Shameem Khan, a hágai székhelyű bíróság helyettes ügyésze.

    Az ügy szereplőit azzal vádolták, hogy a 2007-es elnökválasztás után erőszakos leszámolást indítottak ellenfeleikkel szemben a polgárháború szélére sodródott országban. A történteket az ICC emberiesség elleni bűnnek tekinti.
    A hágai székhelyű bíróság helyettes ügyésze hétfői közleményében azt írta: döntéséhez az vezetett, hogy az ügyben értinett hat gyanúsítottal szemben felhozott vádakat vagy nem erősítették meg, vagy visszavonták, vagy sérelem nélkül megszüntették.
    “Miután megvizsgáltam a jelenleg rendelkezésemre álló összes információt, úgy döntöttem, hogy lezárom a kenyai helyzet vizsgálati szakaszát” – fogalmazott.
    Közölte továbbá, hogy döntésének megfelelően a bíróság nem folytat további vizsgálatokat mások esetleges büntetőjogi felelőssége tekintetében. A bíróság azonban fenntartja a tanúkkal szembeni megtorlással kapcsolatos információk alapján elrendelt fellépésre vonatkozó hatáskörét. E tekintetben két vádlott, a Walter Barasa és Philip Kipkoech Bett ellen indított ügy továbbra is a bíróság előtt marad – írta.
    Az erőszakcselekmények ügyében eredetileg hat magas rangú kenyai vezetővel szemben, köztük Uhuru Kenyatta akkori kenyai elnök, valamint alelnöke, William Ruto jelenlegi elnökkel szemben emeltek vádat 2010-ben. Kettőjük esetében azonban már korábban, 2014 decemberében, valamint 2016 áprilisában – elegendő bizonyíték hiányában – ejtették a vádakat.
    A 2007-es elnökválasztást követő erőszakcselekményekben – amelyek a feltételezett csalások miatt kirobbant zavargásokat kísérték – több mint 1200-an vesztették életüket, és 350 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. Ez volt a legvéresebb időszak Kenya történetében azóta, hogy az ország 1963-ban kikiáltotta függetlenségét.


MTI /fecsego.eu

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |