| Mobile | RSS

Egy francia cég segíthet a magyar államnak a Budapest Airport megvásárlásában

budapest airportvinci airportseurópai bizottságferihegyi reptér visszavásárlása

SZAJKI BÁLINT / 24.HUGAZDASÁGEUROPOLI

24.hu2023. 11. 29. 21:40

EUROPOLI

2023 november 29 – 21:40Egy francia cég segíthet a magyar államnak a Budapest Airport megvásárlásában2023 november 27 – 15:58Szijjártó: Az EU gazdaságát ma kudarc és sikertelenség jellemzi2023 november 27 – 10:48Budapesten próbálja meggyőzni Orbánt az Európai Tanács elnöke2023 november 26 – 08:05Kocsis Máté: Más EU-s országokban is vannak szuverenitásvédelmi szabályokMÉG TÖBB

A világ egyik legnagyobb repülőtér-üzemeltető cége, a francia Vinci Airports segíthet a magyar államnak a Budapest Airport felvásárlásában – szúrt ki a 444.hu egy erről tanúskodó dokumentumot, ami szerint a francia cég és az állami irányítás alatt álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. közös bejelentést tett az Európai Bizottságnál  egy tervezett összefonódásról.

A két fél közös irányítást szerez majd az Airport Holding Tanácsadó Kft.-ben, amelynek feladata a budapesti repülőtér működtetése lesz. Az összefonódásra részesedés-vásárlás útján kerülne sor, ám a Bizottság még nem döntött az ügyben.

A hétvégén a Telex arról írt, hogy a Budapest Airport 51 százalékos részesedésének ellenértékét péntekig, vagyis december 1-jéig kellene kifizetnie a magyar államnak, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium azonban cáfolta ezt, és közleményében azt írta, „teljesen hamis az az állítás, hogy december elsejéig fizetési kötelezettsége lenne a magyar államnak a visszavásárlási ügylet vonatkozásában.”

Becslések szerint a magyar államra eső összeg 1,5 milliárd euró, vagyis több mint 570 milliárd forint lehet. A maradék részt pedig a menedzsmentjogokkal rendelkező kisebbségi tulajdonos Vinci Airports állná, mely 

fecsego.eu/24. hu

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |