| Mobile | RSS

Intenzíven támadja Gáza déli területeit az izraeli hadsereg

#ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ#USA–KÍNA-KONFLIKTUS#NEMZETI KONZULTÁCIÓ#JÓNAK LENNI JÓ! 2023#PALESZTIN-IZRAELI KONFLIKTUS#ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ#USA–KÍNA-KONFLIKTUS#NEMZETI KONZULTÁCIÓ#JÓNAK LENNI JÓ! 2023#PALESZTIN-IZRAELI KONFLIKTUS#ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ#USA–KÍNA-KONFLIKTUSIDŐJÁRÁSKettészakadt az ország: melegrekord az egyik, havazás ás ónos eső a másik felén

M12023.12.02. 15:53

Főoldal / Külföld

Légicsapás érte Kan Juniszt, ahol izraeli források szerint a Hamász terrorszervezet vezetősége bujkál. A városban jelenleg több mint 1 millió ember tartózkodik, a többség a harcok elől menekült ide Gáza északi részéből.

Robbanások zaja hallatszott pénteken éjjel Gázaváros környékén, az izraeli hadsereg intenzíven bombázta a Hamasz állásait.

Hajnalban is folytatódtak a légicsapások. Az övezet felett sűrű füst gomolygott, amit még Izraelből is jól lehetett látni.

Kapcsolódó tartalom

Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetbenAzt írták, még három román-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben, a román külügyi tárca a túszok szabadon bocsátását szorgalmazza.

Az izraeli hadsereg felvételeket is közzétett a légicsapásokról. Azt mondták, hogy 400 célpontot találtak el észak- és dél-Gázában. A legintenzívebb légitámadások Rafahban és Kan Juniszban voltak. Szakértők szerint ez egyértelműen azt jelenti, hogy a támadások következő szakaszában Izrael főleg Gáza déli részét támadja majd, azt a területet, ahová északról menekültek az emberek.

Izraeli források szerint a Hamász vezetősége Kan Juniszban bújkál. A pénteki támadásokat követően rengeteg sebesültet hoztak a Kan Junszi kórházba, a Hamász bejelentése szerint a harcok kiújulása óta 240 palesztin vesztette életét.

„Ahogy a háború első napján is mondtam, a Hamász egy olyan szervezet amely csak az erőből ért. Folytatni fogjuk a háborút amíg el nem érjük céljainkat: a Hamász lefegyverzését, katonai képességének megsemmisítését és az összes túsz kiszabadítását” – fogalmazott Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter.

Péntek reggel újultak ki a harcok Izrael és a Hamász terrorszervezet között, mert Katar közvetítése ellenére sem tudtak megegyezni a tűzszünet folytatásáról. Aznap – hét egymást követő nap után – már nem engedett szabadon fogvatartott izraeli túszt a Hamász és a zsidó állam sem engedett ki palesztinokat a börtöneiből.

A november 24-e és 30-a között tartó fegyverszünet alatt 110 olyan túsz szabadult, akiket a Hamász az Izrael ellen indított október 7-i terrortámadása alatt rabolt el és vitt a Gázai-övezetbe. Cserében a zsidó állam 240 palesztint engedett el az Izraeli börtönökből. A tűzszünet alatt zavartalanul érkeztek a segélyek is Gázába, de péntek óta ez is megszakadt, egyetlen humanitárius segéllyel teli kamion sem léphetett be Egyiptom területéről a Gázai övezetbe.

Közvetlenül a tűzszünet lejárta előtt a Hamász rakétákat lőtt Gázából dél Izraelre, a zsidó állam pedig azonnal légicsapásokkal válaszolt.

Kapcsolódó tartalom

ENSZ: Izrael nem hosszabbítja meg a palesztin területekért felelős humanitárius ENSZ-tisztségviselő vízumátDujarric azt is leszögezte, hogy Hastings António Guterres ENSZ-főtitkár teljes bizalmát élvezi.A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi).

fecsego.eu/híradó.hu

Leave a Reply 88 megnézve, 1 alkalommal mai nap |