| Mobile | RSS

Egy sor újabb választási módosítót kezdeményez a Mi Hazánk Mozgalom

BELFÖLDNOVÁK ELŐDVÁLASZTÁSI TÖRVÉNYMI HAZÁNK MOZGALOM

Ezek már nem biztos, hogy a Fidesznek is tetszenének.

Szerző
P. L.

Publikálva:2023.12.04. 14:21

Egy sor újabb választási módosítót kezdeményez a Mi Hazánk Mozgalom
Fotó:Pavel Bogolepov| Forrás:Népszava

Tíz újabb reformjavaslatot terjeszt elő a Mi Hazánk Mozgalom, az aránytalan és igazságtalan országgyűlési és fővárosi közgyűlés választási rendszerének megváltoztatásának sikeres kezdeményezése után – közölte sajtótájékoztatójának kezdetén Novák Előd, a párt alelnöke.

A fővárosi közgyűlésre vonatkozó indítvány a Fidesznek is kedvező, ennek megfelelően erről már rendkívüli parlamenti ülésen is tárgyaltak. Akadnak azonban más javaslatok is, amelyek már kétséges, hogy megkapnák-e a kormánypárt támogatását. Ezek többek között a következők:

  • a szavazati jog írni-olvasni tudáshoz kötése,
  • a mentelmi jog eltörlése,
  • a miniszterelnök-jelölti vita kötelezővé tétele,
  • a médiaegyensúly javítása,
  • a köztársasági elnök közvetlen választása.

Az első javaslatot Novák Előd azzal indokolta, hogy szerinte Magyarországon kiugróan magas a hiányosság e tekintetben, amit a politikusok ki is használnak, ennek megfelelően a javaslattal a szavazatvásárlás és a láncszavazás megszűnését szeretnék elérni. Novák ehhez szükségét érezte megjegyezni, hogy a cigányok között a jelenség kiemelkedően magas, bár azt tagadta, hogy a javaslat bármely etnikum ellen irányulna.

Novák Előd arról is beszélt, hogy jelenleg szerinte törvénybe van iktatva a választási csalás azáltal, hogy 9 főig bezárólag mikrobusszal szállíthatók a szavazók. „Kubatov-listák alapján is folyik a szavazók szervezett szállítása. A szimpatizánsok szervezetszállítása természetesen nem vaktában történik egyfajta szociális szolgáltatásként, hanem csak a saját szavazóiknak” – fogalmazott.

Átírnák a budapesti választási szabályokat, hogy Karácsony Gergelynek ne legyen többsége a Fővárosi Közgyűlésben

Nincs jogi akadálya annak, hogy kevéssel az…

Karácsony Gergely a Fidesz „félfasiszta testvérpártjáról” beszél, miután a Mi Hazánk átírná a főváros választási rendszerét

A városvezető szerint azonban…

László Róbert: Kizárt, hogy a Fidesz támogatná a parlamenti voksolás arányosabbá tételét

Rendkívüli ülésen tárgyalja ma a parlament a Mi Hazánk két…

A mentelmi jog eltörlésével a Mi Hazánk a politikusok számonkérhetőségét szeretné erősíteni. Példaként az Egyesült Királyságot és Szlovákiát említette, ahol már 2012 óta nem védi mentelmi jog a képviselőket.

Novák Előd szintén a választási csalás egy formájaként említette a média kiegyensúlyozatlanságát, ezért azon korábbi joggyakorlat visszaállítását szorgalmazzák, hogy minden parlamenti párt arányosan delegálhasson tagokat a Médiatanácsba.

A Mi Hazánk mindezeken kívül kezdeményezi még, hogy a parlamenti képviselők visszahívhatóak legyenek, a honatyák esetleges kettős állampolgárságának nyilvánosságra hozatalát, valamint a választási programok kötelező elkészítését.

A javaslatok közül többel még a Jobbikban is megpróbálkoztak Novákék, a politikus elmondása szerint a mostani indítványok közül vannak, amiket a szuverenitásvédelmi törvényre rácsatlakozva adnak be, másokról pedig még zajlanak az egyeztetések.

fecsego.eu//népszava.hu

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |