| Mobile | RSS

Elismerte Szijjártó Péter, hogy Orbán Viktorral találkozott volna a feltartóztatott Petro Porosenko

Ez némileg meglepő annak fényében, hogy a jelenlegi ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel  Orbán Viktor azóta sem óhajt négyszemközt találkozni.

Szerző
P. L.

Publikálva:2023.12.04. 13:44

Elismerte Szijjártó Péter, hogy Orbán Viktorral találkozott volna a feltartóztatott Petro Porosenko
Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt 2016-ban| Forrás:Botár Gergely / Magyarország Kormánya

Elismerte a 444 kérdésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Orbán Viktorral találkozott volna Petro Porosenko volt ukrán elnök, akit az ukrán-lengyel határnál tartóztatott fel a határőrség. A tárcavezető hozzátette, a találkozót Petro Porosenko kezdeményezte, de hogy mi lett volna pontosan a téma, azt nem mondta el. Egy a

Lapunk is beszámolt arról, hogy Porosenko külföldre távozását azt követően akadályozták meg, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arra figyelmeztette az ukrán elnöki hivatalt, a miniszteri kabinetet és a parlamentet, hogy minden Ukrajnát elhagyni szándékozó delegáció engedélyezésekor vegyék figyelembe: „Az orosz titkosszolgálatok nagyszabású pszichológiai hadművelet indítását tervezik »az oroszellenes koalíciós partnerországokban« uralkodó érzelmek megváltoztatására, és arra ösztönzik az ukrán politikusokat, hogy népszerűsítsék a békét, vagyis az oroszokkal való tárgyalások szükségességét hirdető narratívákat.” Az SZBU jelentése azt is tartalmazza, hogy a volt ukrán elnök és Orbán Viktor a találkozón az Oroszországgal szembeni szankciók feloldását szorgalmazta volna, s a folytatásban ugyanezt a célt szolgálnák más ukrán politikusok „üzleti találkozói”. Petro Porosenko „ukránellenes szabotázsnak” nevezte feltartóztatását, s azt hangsúlyozta, hogy csak segíteni akart, és az EU bármely tagállamában megtenné ezt, ahol Ukrajna pozíciója gyengébb.

Az ügy kirobbanása után Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár nem cáfolta az SZBU által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati információkat, csak a következőt közölte: „Az SZBU honlapján megjelentekre reagálva: Magyarország nem kíván asszisztálni Volodimir Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! Ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az uniós tagságra!”

Kovács Zoltán nem cáfol, de Zelenszkij politikai leszámolásának tartja a Porosenko-Orbán-ügyet

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és…

Az ukrán-lengyel határnál „lekapcsolt” Petro Porosenko Orbán Viktorral akart találkozni a kijevi titkosszolgálatok szerint

A helyi kémelhárítás információja,…

Ukrajna visszaállítja a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait

Az Orbán-kormány főként a kárpátaljai magyar kisebbség nyelvhasználati jogainak korlátozására…

Érdekesség egyébként, hogy a jelek szerint Orbán Viktor előbb szánta rá magát a találkozóra Petro Porosenkóval, mint hivatali utódjával, Volodimir Zelenszkijjel – utóbbi az orosz-ukrán háború kirobbanása óta többször is hívta már Kijevbe, az oroszbarát magyar miniszterelnök azonban látványosan figyelmen kívül hagyta az invitálásait. Ráadásul Petro Porosenko elnökségéhez egyebek közt olyan intézkedések köthetők, mint a sokat vitatott ukrán oktatási törvény, amely jelentősen korlátozta a kisebbségek – és így a kárpátaljai magyarság számára is – az anyanyelvi oktatást. Emellett a volt ukrán elnök által aláírt, egyik utolsó húzás volt 2019-ben az a nyelvtörvény is, amely a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé tette az ukrán nyelv használatát, valamint az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért való jogi felelősségre vonást helyezett kilátásba.

Hogy az Orbán-kormány Ukrajna-ellenessége mögött a kommunikációs paneljeikkel ellentétben valójában nem a kárpátaljai magyarság érdekképviselete áll, arra a Petro Porosenkóval tervezett találkozónál is erőteljesebben utal az a tény, hogy noha Ukrajna ígérete szerint még a december 13-a és 15-e között esedékes EU-csúcs előtt kiiktatják az ukrán oktatási törvényből azokat a passzusokat, amelyek a magyar anyanyelvi oktatást akadályoztatják, a Fidesz-kormány továbbra is meg akarja akadályozni a tárgyalások megkezdését Ukrajna uniós tagságáról.

Lapszemlénk megjelenése után kaptunk egy levelet a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, amely álhírnek nevezi a 444 cikkét. E szerint a 444 riportere és a Szijjártó Péter között a következő párbeszéd zajlott le:

Porosenko elnököt elméletileg, legalábbis az ukrán titkosszolgálat közleménye szerint nem engedték ki a határon, mert Orbán Viktorral találkozott volna. Miről tárgyalt volna Orbán Viktor és Porosenko volt ukrán elnök?

Hát nézze, a miniszterelnök úr minden hivatalban lévő, meg hivatalban volt kollégáját szokta fogadni, hogyha ilyen megkeresés érkezik. Tehát önök is látják azt, hogy volt miniszterelnökök, volt elnökök is jönnek Miniszterelnök úrhoz, vagy ha miniszterelnök úr az adott országban jár, felkeresi a volt kollégákat. Tehát, hogyha Porosenko volt elnök úr is ilyen konzultációs lehetőségre tartott számot, mi annak nem akartunk a gátjai lenni. Az, hogy az ukránok meg milyen belpolitikai leszámolási műveletekben vannak, az meg nem a mi dolgunk, nem is vagyunk kíváncsiak rá, meg nem is akarunk vele foglalkozni.

De mi lett volna a téma? Biztos, hogy ilyenkor előre egyeztetik a témát.

Hát ilyen sci-fibe ne menjünk bele, mert nem találkozott az elnök úr, miniszterelnök úr, Porosenko elnökkel, örömmel hallgatjuk meg a meglátásait. Természetesen minden volt és jelenlegi ukrán tisztségviselőnek, de hát ilyenre nem került sor. Az, hogy miért nem? Erről meg kérdezzék az ukránokat, meg milyenek a belső viszonyok, meg ki mit enged meg, kinek, meg ki akar hogyan leszámolni a másikkal. Hát ez nem a mi dolgunk szerencsére.

Tehát Porosenko volt elnök kezdeményezte ezt a találkozót.

Még egyszer mondom, hogy ha ilyen kezdeményezés van, akkor miniszterelnök úr ezeket pozitívan szokta fogadni. 

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |