| Mobile | RSS

Lesz böjtje a korai nyugdíjfizetésnek

Ma, a szokásoshoz képest egy héttel korábban kerül a nyugdíjasok bankszámlájára az ellátásuk. 

Szerző
Muhari Judit

Publikálva:2023.12.04. 13:15

Lesz böjtje a korai nyugdíjfizetésnek
Csaknem másfél hónapot kell várni a következő, januárban esedékes nyugdíjra| Fotó:Csomor Ádám| Forrás:Népszava

Az utalás minden hónap 12-én, vagy, ha ez munka-vagy ünnepnapra esik, akkor az azt megelőző legközelebbi munkanapon érkezik meg. Most nem ilyen csúszásról van szó, valószínűleg a karácsonyi készülődés, bevásárlás segítsége lehet az indok. A korai kifizetésnek azonban van egy negatív következménye: csaknem másfél hónapot kell várni a következő, januárban esedékes nyugdíjra. Akkor már a megszokott időben 12-én pénteken érkezik a számlára a következő járandóság, legalábbis azoknak, akik átutalással kapják azt.

Mivel a nyugdíjasok többsége rendkívül kevés pénzből-, és sokan már egyedül élnek, nagyon nehéz napok, hetek elé néznek. A Policy Agenda elemzése szerint 2022-ben az idősek több mint felének, 1,2 millió nyugdíjasnak az ellátása nem érte el a nyugdíjas létminimum 145 ezer forintos szintjét. Farkas András nyugdíjszakértő szerint több mint

200 ezer idősé pedig a szegénységi küszöbnek nevezhető 110-120 ezer forintos havi összeget sem, és ezeknek az időseknek a száma folyamatosan nő. 

Ők azok, akik szinte egészen biztosan bajban lesznek hónap végén, január elején, hiszen megtakarításuk nincs, viszont a karácsonyi kiadások jelentősebbek a megszokott minimális költségnél.

Ahogy a Magyar Közlönyben is megjelent, januárban már 6 százalékkal magasabb ellátásra számíthatnak az idősek. Ennek oka az, hogy ilyen mértékű inflációval számol a kormány. Nincs sok esélye, hogy valóban ennyi lesz a pénzromlás, hiszen azt általában alulbecsüli a kormány, ahogy ez idén is történt. Ebben az esetben az idősek novemberig hiteleznek, amikor – a törvényi előírás szerint – korrigálni kell az emelés mértékét. Februárban lesz egy újabb fordulópont, akkor pedig a 13. havi ellátásra számíthatnak a nyugdíjasok. Ez várhatóan fontos kampánytéma is lesz majd az önkormányzati és az Európai Parlament képviselőinek megválasztása előtt. Emlékezetes: 2021-ben kezdték el visszaépíteni a 13.havi nyugdíjat, és először csak egy heti pluszpénz volt az ígéret, és minden évben további egy-egy héttel bővült volna a kifizetés mértéke. Ám 2022-ben, a parlamenti választások idején mégis lett pénz a teljes havi 13. havi nyugdíjra.

Megjelent az Orbán-kormány rendelete a januári nyugdíjemelésről

Hatszázalékos lesz.

Nyugdíjügy: Orbán Viktor gyáva, nem mer lépni

Hiába a uniós elvárás, aligha lesz érdemi változás a nyugdíjrendszerben. A fontos módosításokhoz hiányzik a…

fecsego.eu/néoszava.hu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |