| Mobile | RSS

Pintér Sándor felülvizsgálja a Nemzeti alaptantervet

A belügyminiszter széles felülvizsgálatot hirdetett az oktatásban a parlamenti kulturális bizottság előtt, s szavai szerint sorra kerül majd a tanárok teljesítményértékelése, de a tankerületi intézményrendszerben is változások várhatók.

Szerző
nepszava.hu

Publikálva:2023.12.04. 16:27

Pintér Sándor felülvizsgálja a Nemzeti alaptantervet
Fotó:Huszár Dávid| Forrás:Népszava

A jövő év egyik fontos témája lesz az új Nemzeti alaptanterv (Nat) kidolgozása, mert az eddigit sok kritika érte, a kifogásokat meg kell vizsgálni – mondta Pintér Sándor az Országgyűlés kulturális bizottsága hétfői meghallgatásán a Telex tudósítása szerint. A belügyminiszter egyben lerántotta a leplet arról a Nevelésügyi Kormánybizottságról, amelyet a kabinet november közepén hozott létre, mert mint ismertette, a legújabb NAT átdolgozása is ennek a testületnek a feladata lesz.

Amint arról lapunk is beszámolt a Magyar Közlönyben november 16-án jelent meg az a kormányhatározat, amellyel vidékfejlesztés területe mellett a nevelés „figyelemmel kísérésére” is egy új testületet hoztak létre.  – Mindkettő elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, és tagjai között fellelhető Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, valamint Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is. A Nevelésügyi Kormánybizottság tagja rajtuk kívül még Pintér Sándor, illetve Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is.

A belügyminiszter ma arról is beszélt, hogy jövőre további célként tekintenek a tanárok teljesítményértékelésének, sőt a tankerületi intézményrendszernek a felülvizsgálatára is, utóbbit azzal indokolták, hogy azt szeretnék: „mindenhol egyforma legyen a rendszerirányítók képessége”. Ugyancsak központi téma lesz „az oktatási rendszer digitalizálása”, amiről egyelőre annyi derült ki, hogy minden iskolában elérhető wifi-hálózatot szeretnének.

Két kormánybizottság is alakult Orbán Viktor vezetésével

A nevelésüggyel, valamint a vidékfejlesztéssel foglalkoznak.

Miközben az elmúlt éveket a státusztörvényellenes tiltakozások sora, a tanárok, a diákok és a szülők az oktatás szabadságáért tartott tüntetései, pedagógus-elbocsátások és -felmondások jellemezték, Pintér Sándor úgy vélekedett: „Az új jogviszony bevezetése, ismertebb nevén a státusztörvény mindenkinek az érdeke. Ennek elfogadásáról több mint hússzor egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel.” Szerinte a jogszabály elemei hozzájárulnak a közoktatás fejlesztéséhez, ugyanakkor, hogy ne nyugodjanak meg túlságosan az érintettek, azt is hozzáfűzte: 

„Az iskolaigazgatóknak, és egy-egy tanárnak is vizsgáznia kell az új köznevelési törvényből, hogy a minisztérium felmérje, mennyire sajátították el annak tartalmát”.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a tankerületek már a tanárok átvezénylését készítik elő, miközben fejvadászat indult az utolsó éves egyetemistákért

Búcsúzóul még ki is semmiznék a státusztörvény miatt távozó tanárokat, van, akinek 30 év munkaviszony után egyhavi végkielégítést adnak

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |