| Mobile | RSS

EU-EP-Kína Jelentés: Európa még mindig importálja az ujgur kényszermunkával előállított termékeket

EU-EP-Kína
Jelentés: Európa még mindig importálja az ujgur kényszermunkával előállított termékeket

    Brüsszel, 2023. december 6., szerda (MTI) – Európa még mindig importál olyan termékeket, különösen textilipari termékeket, amelyek ujgurok kényszermunkájával készülnek – állapítja  meg az a jelentés, amelyet az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának megrendelésére készült és melyet szerdán hoztak nyilvánosságra.
    A Sheffield Hallam egyetem által készített kutatás felhívja a figyelmet, hogy ujgurok által készített ruházati cikkek jelentős mennyisége korlátozás nélkül érkezik az EU-ba. A jelentés továbbá megállapítja, hogy mintegy 39 ismert ruházati márka esetében “nagy a kockázata” annak, hogy a fogyasztók a munkára kényszerített ujgurok által készített ruhákat vásárolnak.
    A kutatók legalább négy kényszermunkát alkalmazó kínai textilgyártót azonosítottak. Ezek mindegyike olyan nagy divatcégeknek adja el termékeit, mint a Zara, a Next és a Prada.
    Nyugati szakértők és jogvédők szerint több mint egymillió ujgurt zártak átnevelő táborokba Kínában. Peking álláspontja szerint viszont azok a táborok önkéntes alapon biztosítottak képzést olyanoknak, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.
    Az EU 2021-ben szankciókat vezetett be Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt.MTI/fecsego.eu

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |