| Mobile | RSS

Uniós források: két tagállam sem szavazza meg, hogy utaljanak Magyarországnak

Uniós források: két tagállam sem szavazza meg, hogy utaljanak Magyarországnak

Portfolio2023. december 08. 09:22

Magyarország módosított helyreállítási terve tovább lép a következő fázisba, miután a tagállami pénzügyminiszterekből álló Európai Tanács szavaz a RePowerEU fejezet kifizetéseiről. A Népszava viszont úgy értesült, hogy két ország is azt jelezte, hogy nem szavazza meg a javaslatot, csak tartózkodhatnak. A döntésnek komoly tétje van: mintegy 0,9 milliárd eurónyi előleget utalhat Brüsszel már az előtt, hogy a kormány teljesíteni az RRF-szupermérföldeket.

Bár várhatóan zöld utat ad az Európai Tanácsban a pénzügyminiszteri kollégium (Ecofin) a magyar helyreállítási terv RePowerEU fejezettel történő módosításának, de nem azt nem támogatja majd minden tagállam. A tervezet szerint az eredeti 5,3 milliárd eurós magyar RRF-terv összegét további forrással egészítik ki, ebből 3,9 milliárd euró uniós hitel, a fennmaradó rész pedig vissza nem térítendő támogatás lesz.

Az Európai Bizottság novemberben előterjesztett javaslata alapján, ha a Tanács jóváhagyja, Magyarország az elkövetkező időszakban részesülhet az összeg 20 százalékának megfelelő előlegben. Ezt a 0,9 milliárdos tételt két részletben fizetnék ki, ebből az első szelet már februárban érkezhet.

A jóváhagyás azonban továbbra is függ bizonyos feltételektől. A tervezet nagyobb részét csak akkor kapja meg Magyarország, ha teljesíti az EU által megszabott 27 szupermérföldkövet, amelyek a jogállamiság tiszteletben tartására és a korrupció megszüntetésére vonatkoznak. Bár a helyreállítási pénz egy része már elérhetővé válik, a fennmaradó összeg folyósítása továbbra is függvénye a reformok sikeres végrehajtásának.

A döntés előkészítésekor néhány tagállam kifejezte fenntartásait a magyar tervezet elfogadásával kapcsolatban, különféle okokból.

HOLLANDIA LESZ AZ EGYIK TARTÓZKODÓ ORSZÁG.

A holland kormány például már korábban sem támogatta az eredeti helyreállítási tervet, és most is aggályait fejezte ki a jogállamiság és a korrupcióval kapcsolatos magyarországi hiányosságok miatt. Ez a tartózkodás azonban valószínűleg nem akadályozza meg a tervezet elfogadását, mivel a szavazáshoz a minősített többség elegendő. Azt nem tudni, melyik a másik tartózkodó ország.

fecsego.eu//

2023. 12. 07.

Lépett a kormány: kiadta az EU-pénzek kiszabadításához nélkülözhetetlen rendeletet

Címlapkép forrása: EU

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |