| Mobile | RSS

A szlovén igazságügyi miniszter felajánlotta lemondását

PESTISRÁCOK.HU2024-02-06

Dominika Svarc Pipan szlovén igazságügyi miniszter felajánlotta lemondását, arra hivatkozva, hogy személye akadállyá vált a hárompárti koalíciós kormány működésében – közölte kedden a helyi sajtó.

A miniszter körüli botrány egy túlárazott ingatlan megvásárlása körül robbant ki hetekkel ezelőtt. A leromlott állapotú ljubljanai épületben több bíróság kapna helyet. A tárca 7,7 millió euróért vásárolta meg az épületet, amelyről később kiderült, hogy túlárazták. A miniszter akkor azt mondta: a szerződés érvénytelenítését fogja kérni, amennyiben bebizonyosodik, hogy azt hamis vagy hamisított értékbecslési dokumentumok alapján kötötték. Az ellenzéki pártok távozásra szólították fel, ő azonban vitatta felelősségét. Később saját pártját, a Szociáldemokratákat (SD) vádolta meg azzal: összejátszottak az igazságügyi minisztérium alkalmazottaival, hogy jogtalan haszonra tegyenek szert a bírósági épület adásvételi ügyletéből. Az SD tagadta a vádakat, és még a múlt héten arra kérte Robert Golob kormányfőt, hogy menessze a minisztert. Svarc Pipan hétfőn találkozott a kormányfővel, és felajánlotta lemondását, de megállapodtak abban: egy ideig még marad, hogy tisztázza az épület megvásárlásával kapcsolatos körülményeket.

Ma őszinte és mély megbeszélést folytattunk a miniszterelnökkel, aki azt javasolta, hogy addig maradjak, amíg a dolgok valóban tisztázódnak, feltehetően két-három hétig, de szükség esetén ez változhat

– mondta a miniszter a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjúban hétfő este. Továbbá sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a saját pártja vezetése nem adta meg neki ezt a lehetőséget. Robert Golob hétfőn lemondta aznapra kitűzött találkozóját az SD minisztereivel. Az N1 szlovén hírcsatorna információja szerint ennek oka az volt, hogy Tanja Fajon külügyminiszter, a párt elnöke szabadságon van. Tanja Fajon korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: ha az igazságügyi miniszter nem távozik önként, akkor a miniszterelnöktől elvárják, hogy lépjen az ügyben.

A Robert Golob vezette hárompárti baloldali kormány, amelynek a Szabadság Mozgalom, az SD és a Baloldal a tagja, 2022. június 1-jén alakult meg, és azóta már több miniszter is távozott posztjáról.

Forrás: MTI; Fotó: Facebook

fecsego.eu///

Leave a Reply 76 megnézve, 1 alkalommal mai nap |