| Mobile | RSS

Az olasz igazságügy-miniszter is kiállt a magyar bíróság önállósága mellett a magyarverő olasz antifa ügyében

PESTISRÁCOK.HU2024-02-07

Az olasz állam nem hagyta magára a Magyarországon bírósági eljárás alá helyezett olasz állampolgárt, és minden lehetőt megtett az érdekében, de tiszteletben tartja más állam önállóságát, a magyar bíróság önállóan dönt az ügyben – hangoztatta Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter a Corriere della Sera napilapban megjelent interjúban szerdán.

A miniszter visszautasította a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista édesapja, Roberto Salis korábbi nyilatkozatait, miszerint Róma magára hagyta őket.

Soha nem hagytuk magára a Salis-családot, az olasz állam minden tőle telhetőt megtett, sőt annál többet is, de tiszteletben tartjuk az államok önállóságát. A magyar bíróság önállóan dönt a Salis-ügyben

-jelentette ki. Az igazságügyi tárca vezetője hétfőn találkozott Roberto Salissal és az egyik védőügyvéddel. Carlo Nordio az interjúban elmondta: a család és a védelem azt kérte, az olasz hatóságok jelezzék a magyar bíróságnak, hogy az olasz állam garanciát vállal arra, hogy a vádlott nem szökik meg, és visszajár a magyarországi tárgyalásokra, ha az eljárás idejét Olaszországban töltheti házi őrizetben.

Ez a kérés elfogadhatatlan. Az a felvetés, hogy egy olasz miniszter tanácsot adjon egy olasz vagy külföldi bírónak, miként járjon el, teljes joggal szentségtörésnek számítana

-hangoztatta Carlo Nordio. Lehetetlenségnek nevezte azt, hogy a letartóztatásban levő olasz állampolgárt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe. Úgy vélte, érthetetlen, hogy a védelem nem kérte azonnal a házi őrizetbe való helyezést. Megjegyezte, az “egyedüli, amit az olasz igazságügy-minisztérium tehet, és már tesz is, az a fogvatartás humanitárius és európai szabályai tiszteletben tartásának biztosítása”. A magyar bíróságokon használt kéz- és lábbilinccsel kapcsolatban kijelentette, hogy kényszerítő intézkedéseket biztonsági okok vagy a szökésveszély indokol. Carlo Nordio kijelentette, vádlottakat a bíróságokon “ketrecekben is látni, mintha vadállatok lennének. Nem tudom, melyik a megalázóbb” – utalt az olaszországi bíróságokon is alkalmazott gyakorlatra.

Carlo Nordio és Antonio Tajani olasz külügyminiszter hétfőn közös közleményben hangsúlyozta, hogy az országok jogi szuv

fecsego.eu//

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |