| Mobile | RSS

EU-EP-gazdaság-jog Az Európai Parlament a WTO sürgős és érdemi reformját sürgeti

EU-EP-gazdaság-jog
Az Európai Parlament a WTO sürgős és érdemi reformját sürgeti

    Brüsszel/Strasbourg, 2024. február 8., csütörtök (MTI) – Az Európai Parlament strasbourgi ülésén elfogadott állásfoglalásban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) átfogó intézményi reformját sürgette, valamint felszólította a szervezet tagjait, hogy a lehető leggyorsabban állítsák helyre a vitarendezési rendszert – közölte az uniós parlament csütörtökön.

    Állásfoglalásukban az EP-képviselők hangsúlyozták: a vitarendezési rendszer már 2019-ben zsákutcába jutott, mivel azóta a WTO legfelsőbb bírósága, az úgynevezett Fellebbviteli Testület nem tudta tárgyalni az új fellebbezéseket.
    A képviselők emlékeztettek, a WTO-tagok kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2024-ig megállapodnak egy teljes mértékben működőképes rendszerről, aminek – véleményük szerint – a február 26. és 29. közötti Abu-Dzabiban tervezett 13. miniszteri konferencián (MC13) meg kell történnie.
    A kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban a képviselők felszólítják a konferencia résztvevőit, hogy “fogadjanak el átfogó csomagot az intézményi reformról”, hozzátéve, hogy “a szabályokon alapuló, multilaterális kereskedelmi rendszerre jelenleg nagy nyomás nehezedik”. A képviselők azzal érvelnek, hogy “sürgősen érdemi reformot kell végrehajtani”, és hogy “elengedhetetlen a kereskedelem irányítására szolgáló multilaterális rendszer”.
    A képviselők arra is felszólítják a WTO-tagokat, hogy zárják le a halászati támogatásokról szóló megállapodás második szakaszát, amely a túlhalászással és a túlzott kapacitással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A szöveg támogatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy “tisztességes és tartós” megoldást találjanak az online szállításokra, a többi között például a zenére, az e-könyvekre, a filmekre és a szoftverekre kivetett vámokra vonatkozó e-kereskedelmi moratóriumra.
    A WTO reformjáról tartott csütörtöki plenáris vitán Ylva Johansson belügyi biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság szerint az MC13-ra vonatkozó csomagnak többek között jelentős előrelépést kell tartalmaznia a vitarendezési reform terén, le kell zárnia a halászati támogatásokról szóló tárgyalások második szakaszát, meg kell hosszabbítania az e-kereskedelmi moratóriumot, és a WTO-t a kereskedelem- és iparpolitika megvitatásának fórumává kell tennie.
    Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában rámutatott: a WTO a nyílt, szabályalapú kereskedelem szimbóluma. Szavai szerint 164 ország évről-évre asztalhoz ül, és megpróbálja fejleszteni a világkereskedelmet, még ha ez időnként nehézkes is. “Erre az összefogásra kell építeni, hisz ez szolgálja Európa érdekét” – fogalmazott.
    Leszögezte: Magyarország támogatja a WTO reformját, illetve minden olyan javaslatot, mely előmozdítja az egyenlő versenyfeltételeket a nemzetközi kereskedelemben. Ezt ösztönözné az ipari támogatásokra vonatkozó tárgyalások megindítása is – mondta.
    “Mondjunk igent az összeköttetésekre, nemet a bezárkózásra, a protekcionizmusra” – fogalmazott.
    Az EP-képviselő kijelentette: az EU-nak biztosítania kell, hogy minden uniós jogszabályjavaslat összhangban legyen a WTO-szabályokkal, s tiszteletben kell tartania a tagállami hatásköröket. Az új jogszabályokhoz elengedhetetlenek az átfogó hatástanulmányok – hívta fel a figyelmet.
    “Támogatjuk a WTO globális beruházáskönnyítési egyezmény tető alá hozását. Ez ugyanis segítené felszámolni azokat a politikai és ideológiai akadályokat is, amelyek akadályozzák a beruházások szabad áramlását” – emelte ki.
    A politikus végezetül felszólította az Európai Bizottság képviselőit, hogy a jövőben proaktívabb, okosabb és vállalkozásbarátabb kereskedelempolitikát kövessenek. Ennek a bizottságnak szegényes a bizonyítványa, közel sem hozott ki ebben a ciklusban annyit a kínálkozó szabadkereskedelmi lehetőségekből, mint amennyit lehetett volna – mondta Győri Enikő.


MTI /fecsego.eu

Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |