| Mobile | RSS

Oroszország-Kína-diplomácia-elnök Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről egyeztetett az orosz és a kínai elnök
Oroszország-Kína-diplomácia-elnök
Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről egyeztetett az orosz és a kínai elnök

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2024. február 8., csütörtök (MTI) – Ukrajnáról, Tajvanról és a Közel-Keletről tárgyalt egyebek között telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök – közölte csütörtökön a kínai központi televízió és a Kreml.
    A közelgő kínai újév alkalmából Putyin boldog Sárkány-évet kívánt a kínai népnek. Hszi bizakodását fejezte ki, hogy Oroszországot és Kínát új fejlődési lehetőségek várják. A két fél megállapodott, hogy folytatja az eszmecserét a kölcsönös érdeklődésre számot tartó stratégiai kérdésekről.
    Hszi szorgalmazta, hogy Moszkva és Peking folytasson szoros stratégiai együttműködést “az állami szuverenitás, a biztonság és a fejlődés érdekeinek védelme”, valamint “a külső erők belügyekbe való beavatkozásával” szembeni ellenállás érdekében.
    Putyin és Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint a harmadik országokra kitérve “érintette” az ukrajnai helyzetet. Véleménycserét folytattak a közel-keleti helyzetről is, amellyel kapcsolatban megközelítésük teljes mértékben egybeesik abban, hogy a palesztin problémát politikai és diplomáciai eszközökkel, az általánosan elismert nemzetközi jog keretei között kell rendezni.
    Az orosz elnök az ázsiai-csendes-óceáni térség helyzetének megvitatása során megismételte a Tajvan kérdésével kapcsolatos elvi álláspontját, az “egy Kína-politika” támogatását.
    A Kreml szerint a felek rámutattak az országok közötti kapcsolatok “példátlanul magas szintjére”. Kifejezték érdekeltségüket az együttműködés további előmozdításában minden területen, beleértve az energetikai, a pénzügyi, az infrastrukturális, a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági, a humanitárius és a sportcserekapcsolatokat. A két fél megerősített készségét a koordináció erősítésére az olyan többoldalú struktúrákban, mint az ENSZ, a BRICS vagy a Sanghaji Együttműködési Szervezet.
    Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a telefonos megbeszélést követően újságíróknak egyebek mellett elmondta, hogy a felek elutasították a más országok belügyeibe való beavatkozás amerikai politikáját. Hszi egyúttal az elnökválasztási kampány sikeres lebonyolítását kívánta Putyinnak.MTI/fecsego.eu
Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |