| Mobile | RSS

Találtak két bolygót a Föld közelében, és a lakható zónában vannak

Találtak két bolygót a Föld közelében, és a lakható zónában vannak

2024. február. 07. 11:03 2024. február. 07. 11:12 TECH

szerző:hvg.hu

TUDOMÁNY+

A TOI-715 kódjelű csillag körül kering az a két bolygó, amelyek közül az egyik alig nagyobb a Földnél. Hamarosan egy földi teleszkópokkal alaposabban is megvizsgálják őket.

A Birminghami Egyetem tudósai által vezetett nemzetközi tudóscsoport egy, a Földnél nagyjából 55 százalékkal nagyobb sugárral rendelkező bolygót fedezett fel egy közeli csillag lakható zónájában. A feltételezések szerint lennie kell ott egy másik planétának is, ami ennél kisebb: az a bolygó lehet a TESS űrszonda által eddig talált legkisebb égitest, amit a lakhatósági zónán belül fedeztek fel.

A lakható övezet elnevezés arra utal, hogy a központi csillagtól olyan távolságra helyezkedik el egy bolygó, hogy a felszíni hőmérsékletnek köszönhetően alkalmas arra, hogy folyékony halmazállapotú víz legyen a felszínén. Persze ez még önmagában nem jelenti azt, hogy élet is lehet rajta, hiszen ahhoz számos más tényezőnek is stimmelnie kell. Ilyen például, hogy a bolygónak legyen elég erős mágneses tere ahhoz, hogy a csillagból érkező részecskéktől megvédje az égitestet, és azok ne bombázzák szét a légkört.

A két említett bolygó közül a nagyobbik a TOI-715b, a kisebb pedig a TOI-715c.

© ESO/M. Kornmesser

A kutatók szerint a TOI-715b felszínén még a pesszimistább modellezés szerint is megfelelő a hőmérséklet folyékony víz jelenlétéhez. Ez arra sarkallja a kutatókat, hogy földi teleszkópok segítségével ellenőrizzék a TESS megfigyeléséből származó eredményeket.

A rendszer nagyjából 137 fényévre van a Földtől. A becslések szerint a csillag életkora nagyjából 6,6 milliárd év lehet, vagyis körülbelül 2 milliárd évvel lehet idősebb a Napnál – derül ki a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society szaklapban közölt tanulmányból.

A bolygó egy vörös törpecsillag körül kering, 19,5 nap alatt kerüli meg. Vagyis viszonylag gyorsan peregnek ott az évek. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a vörös törpecsillagokra jellemző kitörések mennyire lehetnek gyakoriak a TOP-715-ön. Két év megfigyelése alatt ilyesmi nem történt, de ez nem zárja ki azt, hogy fiatalabb korában aktívabb volt az égitest. Ha pedig ez így van, akkor az is elképzelhető, hogy ez leradírozta a légkört – és vele együtt az életet – a TOI-715b-ről.

Az IFLScience azt írja, a másik bolygó, a TOI-715c csupán 7 százalékkal lehet nagyobb a Földnél, és valószínűleg a lakható zóna szélén kering, vagyis nagyjából ott, ahol a Naprendszerben a Mars. A bolygó 25,6 nap alatt kerüli meg a csillagát. Erről az égitestről egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre, így a jövőben biztosan nagyobb figyelmet kap majd a csillagászoktól – akár a James Webb űrteleszkópon keresztül is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

fecsego.eu//

Leave a Reply 39 megnézve, 1 alkalommal mai nap |