| Mobile | RSS

Franciaország 42 embert evakuált a Gázai övezetből

A lényeg

13/02/2024 09:32

| Szerző: Klubrádió

Franciaország 42 embert evakuált a Gázai övezetből. A rafahi átkelőhelyen keresztül Egyiptom felé menekítették a francia állampolgárokat és a Francia Intézet munkatársait, családtagjaikkal együtt. Ezzel több mint kétszázra emelkedett a Gázából “Franciaország kérésére” evakuált emberek száma – olvasható a külügyminisztérium közleményében.    

Franciaország a Hezbollah visszavonulását és határmenti tárgyalásokat javasol az izraeli-libanoni békekötés érdekében. Párizs írásbeli javaslata felszólítja a harcosokat, köztük a Hezbollah elitegységét, hogy 10 kilométerre vonuljanak vissza a határtól. A terv célja, hogy véget vessen az Irán által támogatott síita milícia és Izrael közötti harcoknak A dokumentum célként tűzi ki, hogy megakadályozza a konfliktust, “amely a kontrollvesztés veszélyével fenyeget”, és “a megfelelő feltételek fennállása esetén” tűzszünetet teremt, és végül tárgyalásokhoz vezethet Libanon és Izrael közötti vitatott szárazföldi határ kijelöléséről.

Üdvözölte a két izraeli túsz hét eleji kiszabadítását az Egyesült Államok, de a Fehér Ház azt is jelezte, hogy most nem támogat átfogó izraeli offenzívát. John Kirby, az amerikai elnök hivatalának nemzetbiztonsági szóvivője kijelentette, nem tudja megerősíteni a számokat, miszerint a túszok érdekében végrehajtott művelet során három további izraeli fogoly életét veszítette és mintegy 100 palesztin is meghalt. 

Kétállami megoldást és tartós békét sürgetett az amerikai elnök és a jordániai király. A Fehér Házban tartott megbeszélésük után Joe Biden kifejtette, hogy a Hamász kezében lévő túszok kiszabadulását lehetővé tevő megállapodás elérésén dolgoznak, ami hathetes fegyvernyugvást tenne lehetővé. Ez időt adna egy tartósabb megoldás kidolgozására – tette hozzá. Az elnök a konfliktus megoldásának elemei között említette a túszok kiszabadulását, az Izraelt érő terrorfenyegetés felszámolását, valamint a tartós békét kétállami megoldással. Megismételte, hogy szükség van a civilek életének megóvására a dél-gázai Rafah városában részben már zajló izraeli katonai műveleteknél.

epaselect MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS GAZA CONFLICT

 Közel-Kelet, Izrael-palesztin konfliktus Lakosokat evakuáltak a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahból, 2024. február 12. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint 60 ember vesztette életét és több mint 230-an megsebesültek az izraeli hadsereg légicsapásaiban. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint két izraeli túszt mentettek ki egy éjszakai hadművelet során Rafahban. A Palesztin Egészségügyi Minisztérium és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint több mint 28 300 palesztint és több mint 1 300 izraelit öltek meg azóta, hogy a Hamász fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen a Gázai övezetből, és azt követő izraeli hadműveletek során Gázában és Ciszjordániában.Fotó: MOHAMMED SABER / EPA/MOHAMMED SABRE

fecsego.eu//

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |