| Mobile | RSS

Nyugatról érkezett ébresztő az „egyesült Orbán-kritikusoknak”

2024. február 14. 12:09

A Kurierben megjelent publicisztika arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor javaslata korábbi példán alapszik, az Európai Parlamenttel szembeni kritikák pedig nem légből kapottak.

null

Az „egyesült Orbán-kritikusok” egy dolgot szándékosan nem érintenek: 1979-ig pontosan úgy kerültek be az Európai Parlamentbe a képviselők, ahogy azt a magyar miniszterelnök most javasolta – áll a Kurierben megjelent publicisztikában.

Stefan Brocza arra reflektál, hogy egyes politikusok válogatott sértésekkel és vádakkal reagáltak Orbán Viktor azon ötletére, mely szerint meg kellene fontolni a visszatérést a korábbi rendszerhez, amiben a nemzeti parlamentek küldték ki képviselőiket az Európai Parlamentbe.

A kormányzó ÖVP delegációvezetője, Angelika Winzig jelezte, hogy nem lát értelmet a javaslatban és ez visszalépés lenne az európai gondolatból, míg Monika Vana, a szintén kormányzó Zöldek delegációvezetője szerint Orbán „abszurd követelése” csak „újabb bizonyíték arra, hogy a demokrácia értékét, mint EU-s alapértéket nem osztja”.

Ezzel szemben Brocza szerint a kritikusok csak az antidemokrata-szemüvegen keresztül képesek tekinteni erre a kérdésre, és egyikük sem foglalkozik azzal, hogy a magyar kormányfő miről és miért beszél.

Mert akkor lehet, hogy kellemetlen dolgokkal kellene megküzdeniük. Vagy észre sem veszik, hogy az Európai Parlamenttel szembeni kritikák nem teljesen légből kapottak

– jelentette ki a publicista.

Harald Vilimsky, az ausztriai közvélemény-kutatásokat toronymagasan vezető Osztrák Szabadságpárt delegációvezetője szerint Orbán javaslata „nagyon is megfontolandó”, hiszen ez „nem kevésbé demokratikus, mint a közvetlen választás, mert a nemzeti parlamenteket is demokratikusan választják”.

EZT IS AJÁNLJUK A TÉMÁBANAz Európai Parlament „teljesen túl van dimenzionálva” – potens szövetséges jelentkezett be a Fidesznél

Hamarosan kormányra is kerülhet.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Manuel Medina

fecsego.eu//magyar nemzet

Leave a Reply 120 megnézve, 1 alkalommal mai nap |