| Mobile | RSS

Példa nélküli javaslat érkezett Brüsszelből

MAGYAR NEMZETForrás: Politico19 órája19 órája

Példa nélküli javaslat érkezett Brüsszelből

Brüsszel először akar szankciókat bevezetni kínai cégek és más országok ellen az ukrajnai háború második évfordulójához közeledve.

Az Európai Unió most először tervezi, hogy szankciókat foganatosít a Kínában és más országokban, köztük Törökországban, Indiában és Szerbiában működő vállalatokkal szemben, mondván, azok segítenek Oroszországnak kijátszani a szankciókat és kettős felhasználású termékeket vásárolni – közölte több diplomata a Politicónak. Az uniós tagországok diplomatái hétfőn az úgynevezett Relex-találkozón vitatták meg a tervet. Az állandó képviselők várhatóan szerdán fognak erről megállapodni.

The EU has proposed sanctions on Chinese firms for helping Russia. https://t.co/NsgLf7M6Sb— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) February 13, 2024

Amióta Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kinyilvánította az országaik közötti „határok nélküli barátságot”, egyre csak gyűlnek a jelentések, hogy Kína hogyan segíti Oroszország ukrajnai invázióját. Brüsszel most négy olyan kínai szervezet szankcionálására készül, amelyekről úgy véli, hogy segítenek a Kremlnek európai kettős felhasználású termékek vásárlásában – derül ki a javaslat tervezetéből. 

Két magas rangú diplomata megerősítette a terveket, amelyekről korábban a Bloomberg is beszámolt.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök (Fotó: Alexei Druzhinin)

Az európai közösség még február 24. előtt véglegesíteni akarja az Oroszország elleni 13. szankciós csomagot. Az Európai Bizottság a nemzeti kormányokat is sürgette, hogy „összehangoltan lépjenek fel” a szankciók végrehajtásának szigorítása érdekében.

Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke a decemberi pekingi csúcstalálkozón értesítette Hszi Csin-pinget, hogy Európa összeállított egy listát azokról a vállalatokról, amelyek a gyanú szerint kettős felhasználású – katonai és polgári célú – termékeket szállítanak Oroszországnak.

AJÁNLÓ

Zelenszkij nagyon aggódik, amiért nem érkeznek az amerikai pénzek

Az ukrán elnök szerint a Nyugat a hibás az ukrán ellentámadás kudarcáért.

Ha az uniós országok beleegyeznek abba, hogy a négy céget felvegyék a kettős felhasználású termékekre vonatkozó szankciós listára, akkor az európai cégeknek tilos lesz ezekkel a vállalatokkal üzletelniük.

Ki van még a listán?

A listán szerepel még egy kazahsztáni, egy thaiföldi, egy törökországi, egy Srí Lanka-i, egy indiai és egy szerbiai vállalat, valamint további 11 oroszországi vállalat, összesen 21 új bejegyzés. Az EU és a G7-ek szövetségesei annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy Moszkva hadigazdasága drónokat, harckocsikat és irányított rakétákat gyártson, megtiltották saját vállalataiknak a kettős felhasználású termékek, például a mikroelektronika vagy akár a golyóscsapágyak exportját. 

Más országokban, például az Egyesült Arab Emírségekben, Szerbiában, Kazahsztánban és Kínában azonban gyorsan felbukkantak közvetítők, akik gyanúsan nagy mennyiségben adtak el ilyen európai termékeket Oroszországnak. 

A KSE Intézet, a Kijevi Közgazdasági Iskola mellett működő agytröszt szankciókkal foglalkozó csoportjának kutatása megállapította, hogy a nyugati szankciók hatálya alá tartozó „harctéri technológia” szállítmányok legfontosabb közvetítői most kínai és hongkongi cégek. Az eredeti gyártók listáját azonban amerikai cégek vezették.

Az EU azonban eddig elzárkózott attól, hogy közvetlenül Kínát emelje ki, bár az új javaslat értelmében az EU csak azokat a vállalatokat szankcionálná, amelyek aktívan aláássák a szankciókat, mégis ez lenne az első alkalom, hogy az EU nyíltan Kínában működő vállalatokat vesz célba – feltéve, hogy a 27 uniós kormány ezen a héten elfogadja az új szankciócsomagot.

AJÁNLÓ

Egy asztalnál az orosz, a kínai és az amerikai elnök?

Vlagyimir Putyin, Hszi Csin-ping és Joe Biden is részt vesz a G20-csúcson Baliban.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: AFP/John Thys)

fecsego.eu//

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |