| Mobile | RSS

Egy volt kormányfő és az elnök özvegye is bekerült abba a csoportba, akiket a haiti államfő meggyilkolásával vádolnak

Egy volt kormányfő és az elnök özvegye is bekerült abba a csoportba, akiket a haiti államfő meggyilkolásával vádolnak

2024. február. 20. 07:43 2024. február. 20. 11:40 VILÁG

szerző:hvg.hu

4BŰNÜGYEK+

A vádlottak szerint ugyanakkor épp a meggyilkolt Jovenel Moise utóda, Ariel Henry szeretné politikai leszámolások szolgálatába állítani az ország igazságszolgáltatását.

Egy volt kormányfő és az elnök özvegye is bekerült abba a csoportba, akiket a haiti államfő meggyilkolásával vádolnak – írja a France24 a sajtónak kiszivárogtatott, 122 oldalas vádiratra hivatkozva. Ebben többek között az áll, hogy az özvegy, Martine Moise Claude Joseph egykori miniszterelnökkel azért szőtt összeesküvést a férje meggyilkolására, hogy maga üljön a helyére. A bíró a vádlottak letartóztatását is elrendelte.

Jovenel Moise-t még 2021 júliusában ölték meg, amikor fegyveresek törtek rá a Port-au-Prince-i rezidenciáján. A támadásban a felesége is megsérült. Halálát követően az ország káoszba süllyedt, és a főváros több pontján is bandák vették át az irányítást, miközben a gyilkossággal kapcsolatos nyomozásról már annak kezdete óta rebesgetik, hogy az igazság feltárása helyett politikai motivációk mozgatják.

Ezt támaszthatja alá az a tény is, hogy az épp megvádolt egykori miniszterelnök most az ország legnagyobb ellenzéki pártját vezeti. Joseph a vádakat annyival kommentálta, hogy Moise utóda, Ariel Henry miniszterelnök az, aki a leginkább profitált az államfő halálából, és most az igazságszolgáltatást használná politikai leszámolásokra.

Henry hivatala ugyanakkor erre reagálva közölte, hogy a bíró a törvény és a lelkiismerete alapján szabadon adhat ki rendelkezéseket.

(Képünkön Jovenel Moise és felesége, a most megvádolt Martine láthatók.)FACEBOOK

fecsego.eu/HVG.hu


Leave a Reply 46 megnézve, 1 alkalommal mai nap |