| Mobile | RSS

Automatikusan fordul meg a tengelye körül a forgó ház

2024 / 02 / 23 / BOBÁK ZSÓFIA#ÉPÍTÉSZET#HÁZ#ÚJ-ZÉLAND#FORGÓ HÁZ

Automatikusan fordul meg a tengelye körül a forgó ház

A világon elég kevés forgó ház létezik, de egyiküket most meg is lehet vásárolni.

Az Új-Zélandon található Lighthouse (Világítótorony) egyike azoknak a különleges házaknak, amelyek képesek forogni a tengelyük körül, minden nap vagy akár minden órában eltérő látványt biztosítva a benne lakóknak. Ilyen forgó házakból elég kevés létezik a világon: egyike a leghíresebbeknek a beszédes nevű San Diego-i The Rotating House (Forgó Ház), amelynek a második emelete tud fordulni, és Csehországban is található egy különleges példány, ami szükség esetén a föld alá tud húzódni és amellyel az építője, Bohumil Lhota 2012-ben az E.ON fenntarthatósági díját is megnyerte.

Az új-zélandi ház speciális jellegét az adja, hogy mindkét emelete fordul, méghozzá 360 fokban, vagyis a benne élők teljesen megváltoztathatják a szobák kilátását mindössze fél óra alatt – ennyi időbe telik az épületnek egy kört megtenni. A ház talapzatát egy néhány méter átmérőjű acélhenger adja, így az épület kevesebb területet vesz el a felszíni környezetből és a szobák mindegyike üvegezett ablakokkal rendelkezik a jobb kilátás kedvéért. A mobilis struktúra egyik nagy előnye, hogy a ház lényegében követni tudja a napot, vagyis a lakók eldönthetik, hogy mikor melyik szobában van szükségük a több világosságra és melegre és ennek megfelelően fordíthatják az emeleteket. A Lighthouse-t a tervezője, Don Dunick egy héttel ezelőtt hirdette meg eladásra körülbelül 200 millió forintért, de aki lemarad róla vagy éppen nem szeretne Új-Zélandra költözni, annak sem kell feltétlenül lemondania a forgó ház adta élményekről, mivel Dunick húsz évvel ezelőtt alapított egy céget, a Lighthouse Developments, ami elméletileg rendelésre is gyárt hasonló építményeket.

A Világítótorony házakat többféle méretben és verzióban kínálják a 110 négyzetméteres változattól a 480 négyzetméteresig, a teljesen üvegezettől a több fallal rendelkezőig, de alapvetően mindegyik kétemeletes és természetesen képesek a 360 fokos fordulatra. A házak különböző részeit a leírás szerint új-zélandi gyárakban készítik el személyre szabottan, majd a megrendelőhöz szállítják és a helyszínen előkészített alapra helyezik. Az épületeket akár olyan környezetben is fel lehet építeni, ahol más, nagyobb házak elhelyezése problémákba ütközne, mivel a kis méretű talapzat kevésbé zavarja a fák gyökérzetét.

A forgást kívánság szerint lehet irányítani, de az egyszerűség kedvéért ellátják a házakat egy PLC (Programmable Logic Controller) rendszerrel, ami előre meghatározott időben indítja el a mozgást. A rendszert az időjáráshoz is igazíthatja a tulajdonos, hogy az épület a széljárástól, hőmérsékletől, napsütéstől vagy más faktoroktól függően forduljon. Bár a legtöbb forgó házat egyszerűen a szórakozás kedvéért hozza létre a tervezője, de a Lighthouse-nak és a hozzá hasonló lakóhelyeknek gyakorlati haszna is van: például a bejárat elforgatásával jobban védhetőek a betörés ellen és a rájuk telepített napelemek nagyobb hatásfokkal dolgozhatnak, ha a panelek mindig a napsütés felé tudnak fordulni.

(Fotó: The Lighthouse)

A hatalmas, vízen lebegő hotel folyamatosan forog a tengelye körül, így termel energiátA hotel működési elve rendhagyó technológiára épül: egy nap alatt egy kört tesz meg a tengelye körül, így állítja elő a működéséhez szükséges áramot. Az öko szállodát Katarban tervezik megépíteni, de nem lesz rögzítve, ezért bármikor odébb lehet majd hajózni

fecsego.eu/rakéta

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |