| Mobile | RSS

„Azzal akart jót tenni, hogy szexuálisan molesztálta a gyerekemet?” – öt kislányt is zaklathatott Sz. atya

1 órával ezelőtt


Bagaméron és környékén sokan görögkatolikusok. A térség adja az egyház kemény magját. Budai Alexandra és családja is hívők, a gyerekek hálószobájának falán is az utolsó vacsora képe lóg egy "Hajrá Magyarország!" felirattal megspékelve
Bagaméron és környékén sokan görögkatolikusok. A térség adja az egyház kemény magját. Budai Alexandra és családja is hívők, a gyerekek hálószobájának falán is az utolsó vacsora képe lóg egy “Hajrá Magyarország!” felirattal megspékelve

Ha bevallja a tetteit, tizenkét év letöltendő börtönbüntetést kap. A görögkatolikus papot azzal vádolják, hogy szexuálisan bántalmazott öt gyermeket. A hajdúnánási parókiáról még 2022-ben helyezték Bagamérra az atyát, akit korábban egy gyermekvédelmi intézmény lelki vezetőjeként feljelentettek egy kislány molesztálása miatt. Abban az ügyben a rendőrség megszüntette az eljárást. Nem sokkal később a bagaméri általános iskolában kezdett el hittant oktatni, de alig hat héttel később már feljelentette egy kilencéves lány édesanyja, mert szexuálisan bántalmazta a lányát. Hiába kerestük az atyát, elzárkózott az interjú elől, a Hajdúdorogi Metropolita Egyház sem válaszolt a kérdéseinkre.

Budai Alexandrának és most tízéves lányának még a nyomozás alatt sem hittek a falubeliek, rengeteg atrocitás érte őket: beszóltak nekik az utcán, a postán, a boltban, hazugnak nevezték őt és a lányát is, mert Bagaméron szinte senki nem gondolta, hogy Isten szolgája ilyet csinál. Akkoriban még a görögkatolikus egyház feje, Kocsis Fülöp is koholt vádnak nevezte a papját érő állításokat. Budai Alexandra szerint másfél év alatt megvívták a harcukat az egyházzal, és nem tudták megvásárolni a hallgatásukat. Riport Magyarország jobb széléről, onnan, ahol Sz. atya azt gondolta, sosem derül ki, mit csinál a kislányokkal, vagy ha mégis, úgysem hisznek nekik. Nem így lett. Pedig a pap engesztelésképp még számlát is nyitott a kisboltban akkor kilencéves áldozatának.

„Lőni kellett volna az atyának két büdös nagy pofont, hogy mert ilyet csinálni a kislánnyal. Aztán meg ki kellett volna egyezni vele valami kis pénzben, és elsimítani az ügyet”

– magyarázza a bagaméri görögkatolikus templommal szemben lakó férfi. Ottjártunkkor jött ki a házából arról érdeklődve, hogy Sz. atya miatt fotózom-e a templomot. Kérdésemre, hogy ő is kiegyezett-e volna egy kis pénzben azzal az emberrel, aki esetleg szexuálisan molesztálta a kilencéves lányát, már nem volt annyira magabiztos.

„Itt álltak villogóval a rendőrök a mise után. Igazoltatták a papot, aztán elvitték valahova, azóta sem láttam itt a templomban”

– teszi hozzá a nyugdíjas éveit taposó férfi, aki azt is elmondta: Alexandrának azt javasolta, hagyja békén a papot, intézzék el egymás között a dolgot valahogy: mindenkinek jobb a békesség.

Csakhogy Alexandra nem nyugodott bele abba, ami a lányával történt.

A bagaméri görögkatolikus templom. Sz. atya itt már nem celebrál misét
A bagaméri görögkatolikus templom. Sz. atya itt már nem celebrál misét

Széttépett lelkek

Budapesttől háromórányi autóútra fekszik az a 2400 fős hajdú-bihari település, amelynek a legutolsó utcája már csak hatszáz méterre van a román határtól. A csendes kis faluban az elmúlt másfél évben forrtak az indulatok Budai Alexandra miatt.

Az ötgyerekes család szegényes körülmények között, de tisztességesen él a cigánysor düledező házai között. Aszfaltozott út az itt lakóknak nem dukál, a házak többsége már akkor sem kapott vakolatot, amikor új korukban felhúzták őket. Rendőrt erre szinte sosem látni, a kivétel az, ha újságírók jönnek ide, vagy éppen balhé van. Mindkettő nagyon ritka.

A mostoha körülmények ellenére az itt élők hisznek, méghozzá a görögkatolicizmusban. Hajdú-Biharnak ez a része a vallás kemény magjának számít. Errefelé nagy becsülete van a papoknak és az egyháznak. A legtöbb család vallásos, hittanra is járatják a gyerekeiket. A vasárnapi programnak két fix eleme van: a mise és a családi ebéd. A többit a sorsra bízzák.

A Budai család is hitt. Másfél évvel ezelőtt még a helyi görögkatolikus papban, de mostanra már csak önmagukban, az igazukban és Istenben. A család legkisebb lánya másfél, a legnagyobb tízéves. Alexandráékat mostanság még az ág is húzza. Nem elég, hogy a legnagyobb lányukat – nevezzük Boginak – a vád szerint szexuálisan bántalmazta Sz. atya, most még a férj, Peti is kórházban van. Először azt hitték, hogy meg sem marad.

„Peti nem tud neked nyilatkozni, mert amikor bement Bandihoz az istállóba, megcsúszott egy kukoricacsutkán, amitől Bandi annyira megijedt, hogy fejbe rúgta”

– magyarázza a házba befelé menet, az udvaron Budai Alexandra, hogy férje szeretett lova hogyan törte be a férfi fejét; rohammentő vitte be a debreceni kórházba. Megműtötték, de néhány hét múlva implantátumot raknak a koponyájába. Peti idáig lovakkal dolgozott a földeken, húzatott, szántott-vetett. Jó pénzt keresett vele. A pénzre most nagyobb szükségük van, mint valaha: a most már tízéves Bogi pszichológiai terápiájára.

Leülünk a szegényes, kissé huzatos, de szeretettel és gondoskodással teli ház előszobájában. Alexandra reggel 10-kor rántott hússal kínál, közben azt mondja: a bajok 2022 szeptemberében kezdődtek a lányával, amikor új görögkatolikus papot kapott a település, aki a helyi általános iskolában is tanított hittant.

A szeptemberi iskolakezdés után minden héten kitalált valamit a lánya, hogy csütörtökönként miért nem akar iskolába menni. Volt, hogy a hasa fájt, volt, hogy a feje. Az asszony hajthatatlan volt, az iskolaundor nem kifogás az igazolt lógásra.

A családnak szinte senki sem hitt Bagaméron, sok atrocitás érte őket amiatt, mert megvádolták a papot
A családnak szinte senki sem hitt Bagaméron, sok atrocitás érte őket amiatt, mert megvádolták a papot

Aztán 2022. október 13-án minden megváltozott. Aznap reggel ő vitte Bogit iskolába, és a lánya már út közben elhányta magát, szinte könyörgött, hogy ne kelljen aznap suliba mennie, de végül bement. Budai Alexandra sírva azt mondja: amikor délután érte ment, akkor döbbent rá, hogy valójában mi baja a kilencéves lányának a csütörtöki tanítási napokkal.

„Megkérdeztem tőle: Bántott valaki? Azt felelte, hogy nem. Nem hittem neki. Mondtam, hogy menjünk vissza az osztályfőnökhöz, hogy megkérdezzem tőle, ki bánthatta. Erre a lányom azt mondta: Nem, anya, nem az osztályfőnök bántott, hanem Sz. G. atya. Mondom, mit csinált veled? Azt mondta, hogy elege van, hogy fogdossa. Kérdeztem, hogy mit csinált vele. Azt mondta, maga mellé ültette hittanórán, belenyúlt az alsóneműjébe, a mellét fogdosta, és amikor kicsengettek az óráról, akkor sem engedte ki az osztályteremből, beszorította a sarokba, és folytatta a fogdosást”

 meséli zokogva Budai Alexandra, aki azt is elmondta: az egyik fiú rányitott a papra, amint a sarokba szorítva fogdossa a lányát. Úgy tudjuk: Sz. atya ekkor megfenyegette a kislányt, hogy ne merje elmondani senkinek, ami történt, különben az édesanyjának és az édesapjának is nagy baja lesz.

A bajok akkor kezdődtek a bagaméri családnál, amikor új papot kapott a település.
A bajok akkor kezdődtek a bagaméri családnál, amikor új papot kapott a település.

Az asszony, miután hazaért a lányával az iskolából, azonnal felhívta telefonon az atyát, aki szerinte megpróbálta elmismásolni az ügyet.

„Mondtam neki a telefonba, hogy hogy volt mersze a lányomhoz hozzányúlni szexuálisan. Ő azt felelte, hogy higgyem el, ő nem akarta bántani a lányomat, jót akart neki. Megkérdeztem, hogy azzal akart jót tenni, hogy szexuálisan molesztálta a gyerekemet? Utána egy jó fél órával később visszahívott, hogy beszéljük meg, csak ne tegyem az ügyet a rendőrségre”

– idézi fel a másfél évvel ezelőtti napot az asszony, akinek a lánya becsülete és élete mindennél többet ér, ezért döntötte el, hogy mindegy, milyen áron, de elmegy a falig.

Úgy tudjuk, az atya több esetben is bántalmazta szexuálisan a kislányt. Volt olyan, hogy a tanteremben leguggoltatta, majd felemelte a magasba, miközben a száját szétfeszítette. Bogi szája ekkor szakadhatott szét – magyarázza az édesanyja, aki emiatt még orvoshoz is elvitte a gyereket.

Információink szerint Sz. atya nemcsak az óráin, hanem a szünetekben is közeledett szexuálisan a kiskorú lányhoz. Előfordult, hogy miközben a többi gyerek filmet nézett, az osztályteremben órán maga mellé ültette. Bogi megpróbált menekülni, de nem sikerült.

„Fenyegette a gyerekemet, és megpróbálta elvarázsolni édességgel. Furcsálltam is, hogy állandóan édességgel jön haza az iskolából, kérdeztem is tőle: ezek honnan vannak? Nem merte elmondani, hogy az atya vette neki”

– emlékszik vissza Budai Alexandra, akinek a feljelentése nyomán a rendőrség nyomozni kezdett az ügyben. Kihallgatták őt is, a kilencéves lányát pedig igazságügyi pszichológus vizsgálta. A szakértői jelentés kijelenti:

„Az igazságügyi szakértői vizsgálat alapján a vizsgált kiskorú által előadottak valós élményen alapulnak, azok nem a képzelet (konfabuláció) vagy valamilyen ráhatás művei. (…) Kétséget kizáróan érhette hittanórán Sz. G. görögkatolikus pap által a vizsgált kiskorút értelmi, érzelmi fejlődését veszélyeztető behatás. (…) Pszichológiai eszközökkel megállapítható, hogy hittanórán Sz. G görögkatolikus pap a vizsgált kiskorút szexuálisan molesztálta.”

A birtokunkba jutott igazságügyi pszichológiai szakértői vizsgálat leírásában azt is kimondja, hogy észlelhető mértékű, súlyos szexuális trauma érte a kislányt.

„Sok munkánk van abban, hogy a pap még életben van” – magyarázza Rózsa Viola, aki korábban gyermekvédelmi szakemberként a Biztos Kezdet Gyerekházat vitte a faluban. A szakember az első perctől hitt a családnak és Boginak. Az asszonynak is sokat kellett segítenie, mert az elmúlt másfél évben sokszor fel akarta adni.

Alexandra azt mondta nekem, hogy már nem bírja elviselni ezt az egész eljárást, azt, hogy a faluban őt tartják hazugnak. Azt mondta, hogy ha öngyilkos lenne, neveljem fel én a gyerekeit. Mindent megtettünk azért, hogy ez ne történjen meg”

– mondja Rózsa Viola, aki szerint a rendőrség korrekten és gyorsan haladt az ügy felderítésével, így nem sokkal később az is kiderült, hogy a kilencéves BoginakSz. atya még számlát is nyitott a helyi kisboltban ötezer forintos limittel.

Az is kiderült, hogy a szomszédos településen, Álmosdon is feljelentették Sz. atyát egy másik kilencéves lány szexuális molesztálása miatt.

Hinni a templomban kell

A településen alig 2500 ember él, néhány nap alatt körbefutott a hír arról, hogy Budai Alexandra összebalhézott a görögkatolikus pappal. Igaz, az asszony – miután az igazságügyi pszichológiai vizsgálat is a kislánynak adott igazat – egy pillanatig sem tagadta, hogy Sz. atya mit tett a lányával. Ettől még az sem tántorította el, hogy a faluban mindezek ellenére senki sem hitt nekik. Alexandra azt mondja: azt akarta, hogy a pap úgy szenvedjen, ahogy ő szenvedett.

„Elmentem az egyik vasárnap misére, és ott prédikálás közben – Isten bocsássa meg nekem – félbeszakítottam az atyát, és hangosan kiabálva elmondtam ott a népnek a templomban a mise közben, hogy mit tett a lányommal. Ő meg próbálta védeni magát az emberek előtt, hogy én hazudok, ne higgyenek nekem, és persze mindenki Sz. atya mellé állt a templomban. Próbálta magát takarni, védeni, hogy ebből semmi nem igaz”

– mondta Budai Alexandra, és hozzátette: néhány héttel később az utcán szembetalálkozott a pappal.

„Levetkőztem neki az utcán teljesen meztelenre, és azt mondtam neki, már bocsánat, hogy ezt így mondom: Gyere, engem b*sszál meg, ne a gyerekemet!”

– emlékszik vissza kissé szégyenkezve.

Budai Alexandra fejében sokszor fordult meg az elmúlt másfél év alatt, hogy feladja a küzdelmet
Budai Alexandra fejében sokszor fordult meg az elmúlt másfél év alatt, hogy feladja a küzdelmet

Ördögi kör

A családnak Rózsa Viola segített ügyvédet találni. Koós László ingyen, pro bono vállalta az ügyet, miután beszélt a családdal és a kislánnyal; és nem csak az övét, hanem a szomszéd településen lévő másik áldozatét is. Azt mondja: már az eljárás alatt is nagyon sokat küzdöttek azért, hogy a pap ne grasszálhasson szabadon.

„Nagyon sokat leveleztem a nyomozó hatósággal. Nem arra ment ki az egész, hogy mindenképpen helyezzék a férfit valamilyen kényszerintézkedés alá, de én úgy értékelem ügyvédként, hogy a hatályos jogszabályok alapján itt már jóval korábban el kellett volna ezt rendelni, hiszen ennél jóval enyhébb súlyú ügyekben is meg szokták tenni”

– mondta a Szabad Európának a két kislányt képviselő ügyvéd.

Úgy tudjuk, Sz. atyát először 2023 elején vették őrizetbe két napra, majd távozhatott. 2023. február 15-től egészen 2024. január 25-ig bűnügyi felügyelet alatt állt, aztán újra szabadlábra helyezték. Idén február 12-től újra bűnügyi felügyelet alatt áll. Ez azt jelenti, hogy naponta összesen háromszor hagyhatja el a házát.

Kerestük a Hajdúdorogi Főegyházmegyét, de nem válaszoltak kérdéseinkre
Kerestük a Hajdúdorogi Főegyházmegyét, de nem válaszoltak kérdéseinkre

A görögkatolikus Sz. atya ügyeiről először tavaly áprilisban írt a 444.hu. Akkor még csak nyomoztak utána. A sajtó úgy tudta, hogy összesen három lány ellen elkövetett szexuális bántalmazás lehet a rovásán. Először mint egy hajdúsági gyermekvédelmi intézmény lelkivezetőjét jelentette fel a gyermekvédelmi szakszolgálat egy kamasz lány molesztálása miatt, de az eljárást bűncselekmény hiányában lezárta a rendőrség.

Az eset után Sz. atyát Kocsis Fülöp érsek, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája áthelyezte a megye kevésbé látott szélére, Budai Alexandráék falujába. Rózsa Viola szerint biztosan nem véletlenül.

„Azt hitték, ha ide rakják a papot a senki földjére, mindentől messze, a szegény, zéró érdekérvényesítési képességgel rendelkező, többségében romák lakta faluba, itt nem fog kibukni, hogy ki ez az ember, és a tettei is láthatatlanok maradnak”

– magyarázza feldúltan a család segítője.

Csak hát miután elkezdődött az iskola, alig telt el hat hét, Alexandra máris feljelentette az atyát a rendőrségen, majd a szomszédos településről a másik lány szülei. Kocsis Fülöp érsek akkor azt mondta a 444-nek adott interjúban: izgalmas dolog, hogy két éven belül most két ilyen eset van, de koholt vádról van szó. Bár később az egyház is indított belső vizsgálatot, végül megvárták a rendőrségi nyomozás végét. Akkor mentették fel Sz. atyát hivatalosan a szolgálata alól.

A bagaméri önkormányzat nem segített a családnak még abban sem, hogy pszichológiai ellátást kapjon. Így saját zsebből oldják meg.
A bagaméri önkormányzat nem segített a családnak még abban sem, hogy pszichológiai ellátást kapjon. Így saját zsebből oldják meg.

Kérdéseinkkel kerestük a görögkatolikus egyházat, de semmilyen választ nem kaptunk még arra sem, hogy mire alapozta Kocsis Fülöp az állításait, amikor koholt vádnak nevezte a családok feljelentéseit.

Az ügyészség lezárta a nyomozást, és megküldte a bíróságnak a vádiratot. Koós László ügyvéd szerint Sz. atya még mindig tagad, pedig beismerő vallomással éveket nyerhetne az életéből.

„A vádirat szerint tizenkét év lett felajánlva, ha beismeri a tetteit, de ő tagad a mai napig. Innentől kezdve ez az ajánlat már nyilván nem lesz érvényes. Ahogy elkezdődik a bírósági eljárás, szépen lassan kialakul a bíróban is egy kép arról, hogy milyen büntetést érdemel az, aki ezeket a bűncselekményeket elkövette”

– magyarázta a két kislány ügyvédje.

Van ott még, ahonnan ez jött

Információink szerint azonban Sz. atyát nem csak a bagaméri és az álmosdi kislányok szexuális bántalmazásával vádolja az ügyészség, hanem még a korábbi munkahelyén elkövetett bűncselekményekkel is.

A görögkatolikus pap 2017 és 2022 között Hajdúnánáson szervezőlelkészként majd parókusként dolgozott. Úgy tudjuk, hogy a Hajdúdorogi Főegyházmegyéhez tartozó egyik lakásotthonban élő két gyermeket is molesztált szexuálisan még évekkel ezelőtt.

A vád szerint Sz. atya minden esetben folytatólagosan elkövetett szexuális bűncselekményt követett el, ami azt jelenti, hogy nem egy alkalommal került sor szexuális kényszerítésre, hanem többször ugyanabból fakadó döntése eredményeként.

Az áldozatai között egy 12 év alatti, két 12-14 év közötti gyermek és másik két 14 és 18 év közötti lány volt. Információink szerint mindegyik gyerek a nevelése vagy a felügyelete alatt állt, emiatt pedig súlyosabbnak minősül az ügyészség szerinti bűncselekmény.

A Btk. szerint csak a 12 év alatti gyerekkel szemben folytatólagosan elkövetett szexuális erőszakért kiszabható büntetési tétel 5-20 év.

Úgy tudjuk, hogy az ügyészség a fegyházbüntetés kiszabása mellett indítványozta, hogy Sz. atyát a bíróság örökre tiltsa el a 18 év alatti gyerekekkel való foglalkozástól, valamint azt is, hogy feltételesen ne bocsáthassák szabadlábra.

fecsego.eu/szabad európa

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |