| Mobile | RSS

Hatalmas aranykincset találtak Magyarországon

arany

arany

A világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányája jöhet létre Magyarországon

Akkora arany- és ezüstkészletek rejtőzhetnek a Börzsönyben a föld alatt, mint a világon kevés helyen.

 OrigoaranyaranybányaezüstBörzsönynemesfém

A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. számításai szerint nagyjából 1000 tonna arany és ezüst lehet a Börzsöny hegységben úgy 150 méter mélyen. Ez hatalmas szám ahhoz képest, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az aranykészlete “csupán” 100 tonna. Az a mennyiség, ami a Börzsönyben pihenhet, hozzávetőlegesen 59 milliárd euró értékű lehet, és egy koncessziós bányászati jog elnyerését követően durván 42 és fél alatt összesen 9000 tonna arany és ugyanennyi ezüst kitermelése valósulhatna meg.A beruházás 1200 embernek nyújthatna munkát és a tervek szerint a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányáját hozná létre Magyarországon. 

Az új aranybánya létesítéséhez szükséges technikai dokumentáció a Bányahatóság részére öt évnyi kutatómunka eredményeként készül el a Börzsönyben. A területen végzett mélyfúrási eredmények alapján a termésarany és termésezüst kinyerése vizes mosási technológiával lehetséges lenne, és nem lenne szükség cián felhasználására, amit az EU betiltott – írja a Promotions.hu.

A koncessziós bányászati jog kiírása egy nemzetközi tenderen keresztül történne, és a tervek szerint 5 év múlva nyílhatna meg a bánya. A területen található értékes nyersanyagok miatt a projekttel a világ egyik legnagyobb arany lelőhelyét hozhatnák létre.

A kutatások alapján a Nagyírtáspuszta – Rózsabánya régióban nagy mennyiségű arany és ezüst található, és a tervezett beruházásnak nagy társadalmi és gazdasági haszna lehetne a régió számára.

fecsego.eu//

Leave a Reply 92 megnézve, 1 alkalommal mai nap |