| Mobile | RSS

Német parancsnokok tinédzsercsetje miatt támadják a békekancellárt

KÜLFÖLDLegfontosabb

Német parancsnokok tinédzsercsetje miatt támadják a békekancellárt

Taurus nagy hatótávolságú cirkálórakéta egy dél-koreai fegyverbemutatón – Fotó: Jung Yeon-Je / AFPMolnár Zoltán

A jobbközép választási szövetség nyerte a vasárnapi előrehozott választásokat Portugáliában, a jelenleg kormányzó szocialisták pedig második helyre futnak be.

Az idő előtti voksolásra azért volt szükség, mert az országot 2015 óta miniszterelnökként irányító szocialista Antónia Costa korrupciós gyanúba keveredett, valamint korábban kormányának számos tagjával szemben fogalmaztak meg hasonló vádakat, amiért a kormányfő a lemondása mellett döntött tavaly novemberben.

A szavazást megelőzően ismert közvéleménykutatások alapján 9 év után újra jobboldali kormányt jósoltak, azonban ezek a mérések 2 évvel ezelőtt is tévedtek, legalább 5 százalékkal alábecsülték például a szocialistákat, akik végül történelmi győzelmet ünnepelhettek. A mostani mérések 27-28 százalékra mérték a kormányzó baloldali pártot, az ellenzéki jobbközép választási szövetségnek 32-33 százalékos eredményt jósoltak, míg a radikálisan jobboldali Chega-t 16 százalékra várták.

A voksok 97 százalékának megszámolását követően, valóban a jobbközép választási szövetség kapja a legtöbb voksot, jelenleg 30 százalékon állnak, míg a jelenleg kormányzó szocialisták 29 százalékot érnek el. Az újjobboldali Chega viszont jelentősen jobban szerepel és 18 százalékos szavazataránynál tartanak, ami azt jelenti hogy háromszor jobb eredményt érnek el, mint két éve. A gond csak az, hogy a Chega-val nem akar kormányozni a jobbközép PSD vezetője, Luís Montenegro.

fecsego.eu/telex

Leave a Reply 106 megnézve, 1 alkalommal mai nap |