| Mobile | RSS

Euronews: EU-párti nagykoalíció marad

BOTÁR GERGELY/ MINISZTERELNÖKSÉG / MTI

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke at EPP bukaresti kongresszusán március 6-ánFarkas György2024. 03. 20. 11:47A júnusi választások nem változtatják meg alapvetően az  Európai Parlament erőviszonyait.

EUROPOLI

2024 március 28 – 18:13EP-választáson indítanák az Antifa-per fő vádlottját, aki Magyarországon ül börtönben2024 március 28 – 05:53EP-választás: a Fidesznek két mandátumába kerülhet a kegyelmi ügy, akár félmilliónál is több ellenzéki voks mehet a kukába2024 március 25 – 12:29Az európai zöldek elhatárolódnak az LMP-től Vitézy jelölése miatt, és felfüggesztik az együttműködést2024 március 25 – 08:05A kínai rendőrök európai jelenlétéről fog vitázni az EPMÉG TÖBB

Noha a szélsőjobb támogatottsága vélhetően növekedni fog, az Európa-barát pártok még mindig a mandátumok 63%-ára számíthatnak – derül ki az Ipsos által az Euronews megbízásából készített kutatásból. A csaknem 26 ezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint az Európai Parlament alapvető erőviszonyai várhatóan nem változnak, a centristák ismét megszerezhetik az EU-s vezetők megerősítéséhez, a jogszabályok elfogadásához szükséges többséget.

Noha még sok a bizonytalanság, az Ipsos kutatása szerint a radikális szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia, illetve az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjának erősődése sem rendíti meg az EU két meghatározó pártszövetségét. Marad a legerősebb az Európai Néppárt. Mögötte második lesz a Szocialisták és Demokratá, harmadik pedig a liberális Renew Europe.

Ez biztató lehet az Európai Bizottság élén újrázásra készülő Ursula von der Leyen számára, ám Fabian Zuleeg, az Európai Politikai Központ vezérigazgatója az Euronewsnak azt mondta, a gyakorlatban sem a pártok, sem az országok nem mindig következetesek ahhoz, ami alapján megszerezték szavazóikat. Az európai populizmust kutató Cas Mudde professzor úgy vélte, a szélsőjobb megerősödése után csökken majd integráció támogatása, de

a legtöbb szélsőjobboldali párt ma inkább átalakulást akar, mint kilépni az EU-ból.

Az Ipsos előrejelzése szerint idén érdemes lesz külön figyelni a független képviselőkre. (Ők 19-en lesznek többen). Azt írták, Magyarországon a választás várható győztese a Fidesz-KDNP, ami a jelenlegi helyzetben azt jelenti, hogy a Fidesz a függetleneket erősíti majd, míg a KDNP-é az Európai Néppártot, amelyet Orbán Viktor az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjára cserélne, de csak az EP-választások után.

fecsego.eu/24.hu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |