| Mobile | RSS

Kína kamerákat akar elhelyezni a Holdon, hogy szemmel tartsa leendő holdi bázisát

Kína kamerákat akar elhelyezni a Holdon, hogy szemmel tartsa leendő holdi bázisát

Shutterstock

HAMU ÉS GYÉMÁNT2024-03-07

Jól ismert, hogy Kína szeret mindent alapos kontroll alatt tartani, így nem is meglepő, hogy egy Skynet-on-the-Moon megfigyelőrendszer kifejlesztését tervezi, mely állítólag több millió szenzort és kamerát tartalmaz majd a jövőbeli kínai holdbázis 24 órás megfigyelésére. A rendszert elsősorban a bázisra érkező külföldi látogatók és a gyanús tevékenységek megfigyelésére szeretnék használni.

Azóta több más ország is komoly érdeklődést mutatott a projektben való együttműködés iránt, köztük Venezuela, Dél-Afrika, Azerbajdzsán, Fehéroroszország és Pakisztán. A Hold pedig valóban védelmet igényel, különösen akkor, amikor a nemzetközi kapcsolatok a Földön egyre fagyosabbá válnak – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: A Holdba csapódó kínai űrszemét egy rejtélyes csomagot szállított magával

A Skynet-on-the-Moon a jelentések szerint a 100 grammos kamerák AI-vezérelt chipekkel lesznek felszerelve, amelyek képesek önállóan azonosítani, lokalizálni, követni és célba venni a gyanús célpontokat. Ha bármilyen rendellenességet észlelnek, a rendszer felkészül arra, hogy azonnal riasztást generáljon és megfelelő válaszlépéseket kezdeményezzen.

A rendszert Skynet 2.0-nak nevezték el, utalva arra a tömeges megfigyelőhálózatra, amely a kínai állampolgárokat tartja szemmel. A számadatok változóak, de becslések szerint több százmillió CCTV-kamera működik az országban, amelyek közül egyre több képes az arcfelismerésre.

Unsplash

Olvasd el ezt is! Volt bármi értelme? Mit láthatott a kínai kémballon valójában?

Nem túlzás azt állítani, hogy már az űrkémkedés korát éljük. Az utóbbi években egyre több felderítő műhold figyeli a külföldi ellenfeleket a Földön, miközben az űrvállalatokat egyre gyakrabban fogják külföldi kibertámadások célpontjává tenni.

fecsego.eu/hamu és gyémánt

Leave a Reply 53 megnézve, 1 alkalommal mai nap |