| Mobile | RSS

Tragédia Isztambulban: legalább 29 ember meghalt

GettyImages-2126119132
Bereznay István

BEREZNAY ISTVÁN

2024.04.02. 15:24

Kedden, napközben tűz ütött ki egy isztambuli szórakozóhelyen, ahol éppen felújítási munkálatok zajlottak. Legalább 29 ember meghalt.

Cikkünk frissült.

A városvezető, Ekrem Imamoglu azt mondta a Reuters szerint, hogy egy belvárosi szórakozóhelyen történt az eset. Közölte azt is, hogy

A NYOLC TOVÁBBI SÉRÜLTBŐL HETEN KRITIKUS ÁLLAPOTBAN VANNAK.

Mint mondta, a tüzet azóta eloltották, és a sérülteket a közeli kórházakban kezelik. Ali Yerlikaya török belügyminiszter közölte, hogy az ügyben hivatalos vizsgálat indult.

Felvételek a helyszínről 

Azóta kiderült, hogy a tűz Isztambul Besiktas nevű negyedében, a Boszporusz által kettészelt török főváros európai oldalán ütött ki. A közösségi médiában több videó is megjelent a helyszínről.

Latest on fire in Istanbul’s Gayrettepe neighbourhood:

– At least fifteen people killed
– Eight people have been injured, seven of them severely
– It is believed fire was caused by renovations
– Investigation into incident has been launched pic.twitter.com/ElPazVLkN0— TRT World Now (@TRTWorldNow) April 2, 2024

Azt is közölték, hogy a felújított szórakozóhely egy 16 emeletes épületben található. 

❗️12 dead in #Istanbul nightclub fire – NTV

Emergency crews are responding after a fire broke out in a renovated nightclub in a 16-storey Istanbul building, local media report.

Initial reports indicate 13 people were injured, 7 of them seriously.

Istanbul Governor Davut Gul… pic.twitter.com/L8pNWCVKtm— 𝐂𝐡𝐞 𝐆𝐮𝐞𝐯𝐚𝐫𝐚 ☭ (@cheguwera) April 2, 2024

A helyszínre érkezett Davut Gül, az isztambuli régió kormányzója is, és újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy az áldozatok valóban azok a munkások voltak, akik a felújítást végezték. 

Már 27 halottról tudnak

Frissítés: az isztanbuli kormányzó hivatala időközben közölte, hogy már 27 halálos áldozatról tudnak az incidenssel összefüggésben. Hozzátették: további három embert sérülésekkel kezelnek.

A közleményből az is kiderült, hogy a tűz először a 16 emeletes épület föld alatti részén, a -1. és -2. szinten ütött ki, valamint hogy az oltásban 86 tűzoltó vett részt 31 tűzoltóautóval.

29-re nőtt a halottak száma; a lehetséges felelősök ellen kiadták az elfogatóparancsot 

Időközben egy újabb közleményt adott ki a kormányzói hivatal: ebben már 29 halottról írnak az Anadolu török állami hírügynökség szerint. Hozzátették: egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, de a szakértők már dolgoznak a helyszínen.

Tovább azt is elárulták, hogy a hivatalos vizsgálat részeként a török igazságügyi miniszter, Yılmaz Tunc 5 olyan emberrel szemben is elfogatóparancsot adtak ki, akik felelősek lehetnek az incidensért: 

  • a szórakozóhely menedzserét,
  • a felújítási munkálatokért felelős vezetőt, 
  • valamint három másik „munkahelyi vezetőt” is meg fognak hallgatni az incidenssel kapcsolatban.

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a kiégett szórakozóhelyen egy 13 emeletes épületben Isztambul Turkiye Sisli kerületében, 2024. április 2-án. Fotó: Hakan Akgun / Anadolu / Getty Images Hungary)

fecsego.eu//index

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |