| Mobile | RSS

A KDNP-sek benyújtották a törvényjavaslatot, ami tiltja az energiaitalok eladását a 18 év alattiaknak

A forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznának, mint az alkohol tartalmú italok és a dohánytermékek esetén.

Szerző
MTI-Népszava

Publikálva:2024.04.03. 07:46

A KDNP-sek benyújtották a törvényjavaslatot, ami tiltja az energiaitalok eladását a 18 év alattiaknak
Forrás:Shutterstock

Két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

„Megvédjük a gyermekeinket!” – jelentette ki Nacsa Lőrinc kedd este a Facebook-oldalán. A törvényjavaslat jelentőségét indokolva közölte, Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire. Az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ezért nyújtotta be Hollik Istvánnal együtt az Országgyűlés elé a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára. A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk – jelentette ki Nacsa Lőrinc, és arra kérte képviselőtársait, hogy – pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – támogassák a javaslatot.

Betiltana az energiaitalokat a 18 éves kor alattiak számára a Fidesz és a KDNP

A javaslatot kidolgozó politikusok egyelőre csak kormánypárti képviselőtársaikat…

A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották. Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében – 70 százalékban – valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.

Felpörgette a Fidesz az energiaital-vitát, a gyártók kettős mércét emlegetnek

A 18 év alattiak energiaital-vásárlását korlátozó törvényjavaslatot nyújtott be…

„Csináljuk ezt rendesen, tényleg zárjunk el mindent a gyerekek elől” – Reagált az energiaital szövetség a fideszes civilek ötletére

Ennek jegyében néhány…

mobil Népszava ikon

Filmszakadás a magyar filmkultúra történetében – videóinterjú a mobil Népszaván Schubert Gusztávval, a Filmvilág főszerkesztőjével

fecsego.eu//

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |