| Mobile | RSS

Magyar Péter közölte, a bicskei rémálom nem egyedi, egy másik gyermekotthonban történt esetről látott ombudsmani jelentést

Varga Judit volt igazságügyi miniszter NER-rel szakító exférje, a Diákhitel Központ korábbi vezetője szerint csak a véletlenek összjátékán múlt, hogy az ügyben feljelentés történt, az intézményi gyakorlat ugyanis itt is az eltussolás volt.

Szerző
M.A.

Publikálva:2024.04.03. 09:03

Magyar Péter közölte, a bicskei rémálom nem egyedi, egy másik gyermekotthonban történt esetről látott ombudsmani jelentést
Fotó:Pavel Bogolepov| Forrás:Népszava

„A bicskei rémálom nem egyedi eset” – jelentette ki Magyar Péter szerda reggel a Facebook-oldalán. A bejegyzésben Varga Judit volt igazságügyi miniszter NER-rel szakító exférje, a Diákhitel Központ korábbi vezetője azt írta, több dokumentum, többek között egy ombudsmani jelentés jutott el hozzá, melyek szerint az egyik speciális gyermekotthonban 2023 áprilisában az egyik gyermekfelügyelő, aki éjszakára volt beosztva, megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserében a gyermekkel szexuális kapcsolatba léphet.

„A dokumentumok szerint a szexuális kapcsolat létrejött, a beígért szöktetés viszont meghiúsult, ugyanis éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját” – írta Magyar Péter. Hozzátette, a növendék másnap elmondta a csoportvezető nevelőjének, mi történt, ő pedig szólt a felettesének. Ezután az otthonvezető vette fel a növendékkel a jegyzőkönyvet, amelyben ő elmondta, hogy a gyermekfelügyelő szexuális kapcsolatba lépett vele, a szökéshez nyújtott segítségért cserében.

Ezt követően – folytatta Magyar – a vezetőség úgy döntött, hogy nem tesz az ügyben feljelentést, az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért, mert a feljelentést követő vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre. Inkább megállapodott a gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik az intézményből. Mint írta, az érintett gyermekfelügyelőt végül nem az intézmény, hanem a növendék gyámja jelentette fel 4 hónappal később, augusztusban, miután a növendék elmesélte a gyermekvédelmi gyámnak, hogy mi történt korábban.

„Csak a véletlenek összjátékán múlt, hogy a feljelentésre végül sor került, ha az intézményi gyakorlaton múlik, elkerülhető lett volna a felelősségre vonás. Mert a gyakorlat, mint oly sokszor, itt is az eltussolás volt”

– állapította meg Magyar Péter, és hangsúlyozta, hogy Bicske csak a jéghegy csúcsa, a gyermekek sérelmére elkövetett visszaélések a legtöbb esetben az intézmények falai között maradnak. Arról nincs információja, hogy milyen stádiumban van a büntetőeljárás, ahogy arról sincs, hogy bárki felelősségre vonta volna az otthon vezetését a feljelentés elmulasztása miatt.

Magyar Péter bejegyzésében idézte az ügyben az alapvető jogok biztosának megállapításait, intézkedési felhívását is:

A jelentésemben a feltárt alapvető joggal összefüggő visszásság megszüntetése és jövőbeli bekövetkezésének megelőzése érdekében:

1. az Ajbt. 31. § (1) bekezdése alapján felkérem az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját, hogy a területi szakszolgálatok vezetői útján, jelentésem egyidejű megküldésével hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét arra, hogy amennyiben tudomást szereznek arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben foglalkozatott személy szexuális kapcsolatot létesített egy gyámolt gyermekkel, haladéktalanul tegyék meg a büntetőfeljelentést.

2. Javaslom a …. Gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben arról értesül, hogy egy szakdolgozó szexuális kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is.

„János bácsi: Ez neked jó?” – Megdöbbentő részletek a bicskei gyermekotthon két nevelője által tett 2011-es bejelentésből

A esetek évekkel korábban…

„Miután Szabi öngyilkos lett, azt éreztem, le kell állítani a Jánost”

Pop Mert egyike azoknak az áldozatoknak, akiket Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa…

fecsego.eu/népszava

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |