| Mobile | RSS

Szervezett bűnözés: a Tanács zöld utat adott a vagyonvisszaszerzésről és -elkobzásról szóló uniós jogszabálynak

Az Európai Unió Tanácsa <skribi-dsms@newsletter.consilium.europa.eu> küldőtől 2024-04-12 11:21A személyes adatok védelmében a távoli erőforrások blokkolva vannak. Engedélyezve

Szervezett bűnözés: a Tanács zöld utat adott a vagyonvisszaszerzésről és -elkobzásról szóló uniós jogszabálynakView in browser
Sajtóanyagokpéntek, 12 április 2024 ● Az Európai Unió Tanácsa 12. 04. 2024 11:16 | Sajtóközlemény |Szervezett bűnözés: a Tanács zöld utat adott a vagyonvisszaszerzésről és -elkobzásról szóló uniós jogszabálynak 
A Tanács a mai napon olyan jogszabályt fogadott el, amely EU-szerte alkalmazandó minimumszabályokat állapít meg a bűncselekmények széles köréhez kapcsolódóan a bűncselekményből származó vagyon felkutatására, azonosítására, befagyasztására, elkobzására és kezelésére vonatkozóan
.Az irányelv jobban felvértezi a tagállamokat a szervezett bűnözés és az abból származó illegális nyereség elleni küzdelem terén.
Emellett arra kötelezi az uniós országokat, hogy biztosítsák a hatóságok számára a tevékenységeikhez szükséges erőforrásokat.
A szabályok a szankciók megsértésére is alkalmazandók lesznek.
Befagyasztás és elkobzásA tagállamoknak lehetővé kell tenniük a vagyon befagyasztását, jogerős ítélet esetén pedig biztosítaniuk kell a bűncselekmény elkövetési eszközeinek és a bűncselekményből származó jövedelmeknek az elkobzását.

Ezen túlmenően olyan szabályokat is el kell fogadniuk, amelyek lehetővé teszik számukra a bűncselekményből származó jövedelemnek megfelelő értékű vagyon elkobzását.
Bűncselekményből származó vagyon vagy azonos értékű vagyon harmadik félre történő átruházása esetén az ilyen vagyon elkobzását is lehetővé kell tenni abban az esetben, ha a harmadik fél tudta, vagy tudnia kellett volna, hogy az átruházás vagy a szerzés célja az elkobzás elkerülése volt.
Az új szabályok a jogtalanul szerzett vagyon elkobzását is lehetővé teszik majd a tagállamok számára, ha az ilyen vagyon bűnszervezeten keresztül elkövetett büntetendő cselekményhez kapcsolódik, és jelentős gazdasági haszonnal jár.Vagyonvisszaszerzési és vagyonkezelő hivatalokA határokon átnyúló együttműködésért felelős vagyonvisszaszerzési hivatalok megerősítésre kerülnek.
Ezek a hivatalok támogatást fognak nyújtani a tagállami hatóságok és az Európai Ügyészség számára a vagyonfelkutatási nyomozások során.
Ezen feladataik ellátása érdekében hozzáféréssel rendelkeznek majd a vonatkozó adatbázisokhoz és nyilvántartásokhoz
.A vagyonkezelő hivatalokat a tagállamok jelölik majd ki, és feladatuk közvetlenül a befagyasztott vagy elkobzott vagyontárgyak kezelése lesz, vagy pedig támogatást nyújtanak majd más illetékes szervek számára.
Az új jogszabály bizonyos feltételek mellett – például romlandó vagyontárgyak esetében – lehetővé teszi majd a befagyasztott vagyontárgyak értékesítését is, még a végleges elkobzás előtt is.
További lépésekAz irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak 30 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy az irányelv rendelkezéseit nemzeti jogukba átültessék.Háttér-információ
Az Europol adatai szerint a bűnszervezetek évente legalább 139 milliárd EUR-ra becsült összegű bevételre tesznek szert.A Tanács és az Európai Parlament megállapodott a bűncselekményből származó pénz befagyasztására és elkobzására vonatkozó szabályokról (sajtóközlemény, 2023. december 12.)Irányelv a vagyonvisszaszerzésről és -elkobzásról, 2024. április 3.A szervezett bűnözés elleni küzdelem az Unióban (háttér-információk)További információk 
ContactsJohannes, Kleis +32 478 83 26 64 / +32 2 281 75 32

fecsego.eu //
Leave a Reply 47 megnézve, 1 alkalommal mai nap |