| Mobile | RSS

Észak-Korea fenyegeti a világot

AKTÁK

2226 CIKKFRISSÍTVE: 2024. ÁPRILIS 13.KÖVETÉS

  1. Az észak-koreai rezsim 2017-ben nagyon felpörgette rakéta- és atomprogramját. Új szintre lépett Észak-Korea fenyegetése, régen látott feszült helyzet alakult ki a Koreai-félsziget körül.
  2. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a túlélése zálogát és zsarolási potenciált lát a Dél-Koreát, Japánt, sőt az Egyesült Államokat is elérő atomfenyegetésben.
  3. Donald Trump amerikai elnök a katonai akciót sem zárta ki. Észak-Korea válaszul az USA fennhatósága alatt álló Guam sziget irányába tervezett rakétateszttel fenyegetőzött.
  4. A nemzetközi közösség elsősorban szankciókkal próbálta megszorítani Észak-Koreát. 
  5. A rezsim legfontosabb támogatójaként Kína alapvetően nem akarja megroppantani az észak-koreai vezetést, mert tart egy hirtelen menekültáradattól, és egy USA felé húzó, egyesült Koreától is.
  6. 2018 elején enyhülés indult el. A két Korea közösen vett részt a szöuli téli olimpián. 
  7. 2018. április 27-én történelmi Korea-közi csúcstalálkozót tartottak.
  8. 2018. június 12-én Donald Trump és Kim Dzsongun Szigapúrban tartott csúcstalálkozót. Itt általánosságban megegyeztek a Koreai-félsziget teljes atommentesítéséről. Azt azonban nem tisztázták, ez mit jelent pontosan.
  9. Nem lett újra feszült a helyzet, Észak-Korea nem hajtott végre újabb teszteket, de a folyamat megakadt. Az USA addig nem akart enyhíteni a szankciókon, amíg nem lát ellenőrizhető lépéseket.
  10. 2019. február 27-28-án Trump és Kim Dzsongun vietnami csúcstalálkozója megállapodás nélkül, idő előtt ért véget. Trump szerint Kim az összes szankció feloldását akarta, de nem ajánlott elég engedményt cserébe.

feceego.eu/index

Leave a Reply 53 megnézve, 1 alkalommal mai nap |