| Mobile | RSS

„Jánost kell megkérdezni, ő szokott hirdetni” – mondta Navracsics arról, hogy mikor romlott meg ennyire a kapcsolata Lázárral

MOHOS MÁRTON / 24.HUKerner Zsolt2024. 04. 12. 15:19

EUROPOLI

2024 április 12 – 15:19„Jánost kell megkérdezni, ő szokott hirdetni” – mondta Navracsics arról, hogy mikor romlott meg ennyire a kapcsolata Lázárral2024 április 11 – 20:00Kimondták az Európai Parlamentben, hogy az abortusz alapjog, de jogalkotás ebből nem lesz2024 április 11 – 15:04A DK szerint a kormányinfón elhangzottak azt üzenik, hogy súlyos megszorításokra kell készülni2024 április 10 – 17:52Átment az Európai Parlamenten az EU új migrációs csomagjaMÉG TÖBB

Annak ellenére, hogy csak december óta férünk hozzá a kohéziós támogatások jó részéhez, Magyarország a 2021-27-es költségvetési ciklusban a harmadik legtöbb konkrét kifizetést kapta eddig az Európai Bizottságtól. Mi vagyunk viszont az egyetlen olyan tagország, amelyik több kifizetést kapott, mint amennyi előfinanszírozást lekötött. Ez azt jelenti, hogy nem kezdtünk el előre költeni azokra a projektekre, amelyeket később az Európai Bizottság kifizetne.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési minisztert Brüsszelben, a Kohéziós Fórumon kérdeztük arról, hogy aggodalomra ad-e okot, hogy nem kezdtük el lekötni az uniós forrásokat.

Alapvetően a költségvetési takarékosság az, ami ilyenkor szabályozza a mozgásteret, de bízom benne, hogy ebből nem lesz probléma

– mondta Navracsics.

Decemberben lesz két éve, hogy megindították Magyarországgal szemben az úgynevezett feltételességi mechanizmust, amellyel a többi tagállam befagyasztotta a Magyarországnak járó uniós források egy részét. A kétéves dátum azért fontos, mert a mechanizmus szabályai miatt, ha addig nem egyezünk meg, akkor a befagyasztott pénzek időarányos, tehát az addig eltelt kétéves periódusra eső részét, körülbelül másfél milliárd eurót végleg elveszítünk. Azt is megkérdeztük Navracsicstól, lát-e esélyt arra, hogy Magyarország addig teljesíti a feltételességi mechanizmus feloldásáért követelt mérföldköveket.

Olyan ez, mint amikor arról kérdeztek engem minden héten, hogy mikor jönnek már EU-s pénzek. Nem tudom, mennyi esélyt látok erre, mi azon vagyunk, hogy ez (a pénzvesztés – a szerk.) ne forduljon elő. A tárgyalásokat alapvetően már Bóka János viszi, és szerintem ő egy hatékony tárgyaló. Ami a probléma, hogy technikai szinten ugyan folyamatos a párbeszéd, de az uniós intézmények élén bekövetkező váltás miatt a politikai szinten lehet probléma

– mondta.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor romlott meg a viszonya ennyire Lázár János építésügyi és közlekedési miniszterrel, azt mondta:

Jánost kell megkérdezni, ő szokott hirdetni.

Majd hozzátette, hogy

Én azt tudom, amit a Promenád24 megírt, hogy szerintük én túl sokat látogatok Hódmezővásárhelyre, és barátkozom Márki-Zay Péterrel, de én utoljára 2009-ben voltam Hódmezővásárhelyen.

Az ügy előzménye, hogy Rákay Philip Promenád24 nevű lapja február 24-étől hét nap alatt összesen 2,2–2,5 millió forintot költött olyan cikkek hirdetésére, amelyek Navracsicsot gyalázták.

A Promenad24-et helyben Lázár János propagandalapjaként szokták emlegetni, habár neki hivatalosan nincs köze a kiadóhoz, annak (a közelmúltig társ-, azóta kizárólagos) tulajdonosa, Bada János azonban a régi bizalmi embere, kapcsolatuk a hódmezővásárhelyi iskolai évekig nyúlik vissza, amikor évfolyamtársak voltak a Bethlen Gimnáziumban.

Navracsics „bűne” az, hogy közigazgatási és területfejlesztési miniszterként többször kezet fogott Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, az ellenzéki pártok 2022-es miniszterelnök-jelöltjével, aki a találkozókról fotókat osztott meg a Facebook-oldalán. Navracsicsról ezt követően egymás után jelentek meg lejárató cikkek a Promenad24 oldalán. Az első cikk A buzizó polgármester és az „európai fideszes” meleg kézfogásai címmel jelent meg február közepén, majd február 24-én jött a következő Navracsics pénzt ad Márki-Zaynak címmel.

Utóbbiban azt írták:

Hazaáruló politikussal bratyizik a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Rákay Philip ezután a szerinte alpári támadások azonnali leállítását kérte. A 24.hu kérdésére azt írta, Navracsicstól a szerepüket súlyosan félreértelmező kollégái helyett is elnézést kér. A Promenád24 viszont nem kért elnézést. Rákay ezután március 7-ével kiszállt a médiacégből, amely már kizárólag Bada János tulajdona.

fecsego.eu//24..hu

Leave a Reply 59 megnézve, 2 alkalommal mai nap |