< Böngészés > Főoldal / Alkotmánybíróság, Aktuális hírek, események, Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, főszerkesztő blogja, Közélet, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, Tudomány/gazdaság, White House / Blog article: A volt II. kerületi sportvezető családtagjainak neve szerepel a közpénzből fizetett luxusút hotelszámláján, 7 milliós karóra lett az eredményjelzőből

| Mobile | RSS

A volt II. kerületi sportvezető családtagjainak neve szerepel a közpénzből fizetett luxusút hotelszámláján, 7 milliós karóra lett az eredményjelzőből

MOHOS MÁRTON / 24.HU24.hu2024. 04. 15. 12:12

Átszervezésekre került sor a napokban az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ). A szerkesztőségünkbe érkezett hírek szerint leépítés történt a sajtóosztályon, illetve a fővárosi önkormányzat zárszámadásának ellenőrzését végző igazgatóság vezetője sincs már a helyén. A szervezeten belül az terjedt el, hogy az igazgató elmozdítása összefügghet az ÁSZ nemrég közölt jelentésének megállapításával, miszerint a fővárosi önkormányzat 2021-től nettó befizetője a költségvetésnek.

A fővárosi önkormányzat költségvetésének zárszámadásáról készült ellenőrző jelentésben valóban olvasható ilyen mondat, sőt ezt egy grafikon is illusztrálja. A 2020 és 2022 közötti időszakot felölelő jelentésben magyarázatként az áll, hogy „a központi költségvetés részére fizetett szolidaritási hozzájárulás összege meghaladta a központi költségvetésből az ellátott feladatokhoz biztosított működési támogatás összegét.”

Karácsony Gergely főpolgármester nem is hagyta ki a ziccert, a Facebookon vágott vissza Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki azt mondta a parlamentben, hogy a kormány aránytalanul sok pénzt ad Budapestnek. Karácsony az ÁSZ jelentésére hivatkozva tromfolt: a főváros többet fizet be az államkasszába, mint amennyi támogatást kap.

MOHOS MÁRTON / 24.HUKarácsony Gergely

Megkérdeztük a számvevőszéktől, hogy valóban távozott-e az illetékes igazgatóság vezetője, és ha igen, ez összefügg-e a szóban forgó jelentéssel. Az ÁSZ azt megerősítette, hogy új igazgatót neveztek ki, de az összefüggést cáfolták.

Az államháztartás helyi szintjét ellenőrző igazgatóság vezetője nem távozott az ÁSZ-tól. A korábbi igazgató vezetői megbízása került – szakmai okból – visszavonásra, és új igazgató került kinevezésre. A vezetői megbízás visszavonása semmilyen kapcsolatban nem áll a fővárosi önkormányzatot érintő vagy bármely más, az ÁSZ elnöke által kiadott jelentéssel. Az Állami Számvevőszéknél minden ellenőrzést és jelentést – a folyamat különböző szakaszaiban – legalább négy alkalommal tárgyal az elnöki értekezlet. Az ellenőrzési igazgatóságoktól független szakmai minőségbiztosítási és önálló ellenőrzési jogi kontroll is része a folyamatnak. A jelentést az elnök írja alá, így volt ez a fővárosi önkormányzatot érintő vizsgálat esetében is. Emiatt abszurd a kérdésben megfogalmazott állítás.

A sajtóosztályon ugyanakkor érdemi átalakítás történt – erősítette meg az ÁSZ. A korábban 11 fős főosztály négy dolgozójától váltak meg, a munkaviszony megszüntetésére az átszervezés és munkakör megszűnés miatti egyoldalú munkáltatói intézkedéssel került sor. Az átszervezés abban állt, hogy

a korábbi Kommunikációs és Protokoll Főosztályt az április 5-én hatályba lépett új Szervezeti- és Működési Szabályzat megszüntette, feladatait a Nemzetközi és Protokoll Főosztály és az Elnöki Kabinet vette át

– írták lapunk kérdésére, hozzátéve, hogy az átszervezéstől a feladatellátás hatékonyságának javulását várják. Arra a kérdésre, hogy a napokban egyéb leépítés történt-e az ÁSZ-nál, nemleges választ kaptunk.

Az ÁSZ-szal és elnökével, Windisch Lászlóval (kiemelt képünkön) a sajtó az utóbbi hetekben az ellenőrző jelentéseknél többet foglalkozott Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel folytatott kapcsolata miatt. Varga immár pártalapításig jutott exférje, Magyar Péter szerint a viszony összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, mivel az ÁSZ akkor is készített a Fideszről jelentést, amikor Varga még a párt képviselője és EP-listavezetői pozíciójának várományosa volt. Az ÁSZ szerint azonban ez a konkrét eset nem veszélyezteti a független és elfogulatlan tevékenységet.

fecsego.eu/0

Leave a Reply 71 megnézve, 1 alkalommal mai nap |