| Mobile | RSS

„Csak túl akartam lenni rajta, de most féltem. Tényleg” – szemtanúk beszélnek az Izrael elleni iráni támadásról

VILÁG+

GALICZA DORINA

2024.04.15. 06:30

Szombat este Irán példátlan támadást indított Izrael ellen, ez volt ugyanis az első alkalom, hogy a saját országa területéről lőtt ki több száz drónt és rakétát. Bár az izraeliek és a világ is napok óta készült arra, hogy Irán bosszút áll a damaszkuszi nagykövetsége elleni izraeli támadásért, nem tudták, pontosan mire számítsanak. Izraelben élőkkel beszéltünk arról, mit érzékeltek a támadásból, és mi következhet most.hirdetés

„Onnan tudod, hogy nagy a baj, hogy az izraeliek se tudják, hogy mire számítsanak. Amikor Gáza felől lőnek minket, az kicsit olyan, mint amikor a napsütésből átváltozik az idő egy viharos, széllökéses délutánba, de utána mindig újra kisüt a nap. Most viszont más volt, mindenki izgult, és senki nem tudta, hogy mi következik” – így élte meg a szombat esti iráni támadást a Tel-Avivban élő Noémi. A fiatal nő hat és fél éve költözött Izraelbe, és bár megszokta az országot érő rendszeres támadásokat, és ezek ellenére is alapvetően biztonságban érzi magát, ezúttal ő is félt. 

Miután Izrael április elsején csapást mért Irán damaszkuszi nagykövetségére, amelyben megölték Mohammad Reza Zahedi tábornokot, a Forradalmi Gárda egyik legfontosabb vezetőjét is, Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője bejelentette, ezt államuk elleni közvetlen támadásként értékelik, és bosszút fogadnak. Így tehát Izrael is napok óta készült egy esetleges válaszcsapásra, ebből Noémi elmondása szerint a lakosság annyit érzékelt, hogy Tel-Aviv felett a megszokottnál több izraeli drón és vadászgép repült el. Szombaton délután pedig a Home Front Command (HFC, az izraeli hadsereg civilek védelméért felelős egysége) jelentett be rendkívüli intézkedéseket. 

„Amikor a HFC jelent be egy ilyet, az mindig rossz jel, akkor még nem is mondták, hogy pontosan miről van szó, de mindenki tudta, hogy Iránról” – mondja Noémi, akinek a munkahelyéről szóltak, hogy ne menjen be vasárnap dolgozni. Az óvodákat, iskolákat is bezárták egyelőre hétfő estéig, néhány egyetemen is online zajlik addig az oktatás, és a legtöbben otthonról dolgoznak ez alatt az idő alatt. Emellett a HFC azt kérte a lakosságtól, kerüljék a csoportos összejöveteleket. 

Erről szól még a cikk:

  • Mennyire bíznak az izraeliek a Vaskupola nevű légvédelmi rendszerben?
  • Miért nem szólaltak meg a szirénák Tel-Avivban? És a Kineret-tónál?
  • Egy ilyen támadás nyomán mennyi időre áll le az élet?
  • Milyen kormányzati ajánlások vannak ilyen helyzetekre? Mi van, ha azokat nem tartják be?
  • Bíznak az izraeliek a kormányban, illetve a hadseregben?
  • Az izraeli belpolitikai válság mennyiben befolyásolja az ország védelmi képességeit?

fecsego.eu/hvg360

Leave a Reply 78 megnézve, 1 alkalommal mai nap |