| Mobile | RSS

Szijjártó Péter mégis nagyon kellene Balog Zoltán nagyköveti felmentéséhez

Sulyok Tamás döntéséhez kellene előterjesztés, ellenjegyzés.

444.hu cikke szerint pénteken Magyar Levente külügyi államtitkár azt válaszolta Csárdi Antal (LMP) kérdésére, hogy Balog Zoltán nagyköveti kinevezését csak Sulyok Tamás államfő szüntetheti meg, Szijjártó Péter nem.

A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.

Az államtitkár válaszában arra ugyanakkor nem tért ki, hogy a köztársasági elnök csak miniszteri előterjesztésre és ellenjegyzéssel nevez ki, ment fel nagykövetetet. Ennek oka, hogy a hasonló személyi döntésekért (kinevezés, kitüntetés, ke­gyelmezés, állampolgárság) nem ő viseli a politikai felelősséget.

A Magyar Közlönyben ezek ugyan a köztársasági elnök határozataiként jelennek meg, ám a szöveg is mindig egyértelművé teszi, hogy a mindenkori államfő „…a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére” dönt, amikor – kinevez, illetve általában érdemei elismerése mellett – egy-egy nagykövetet felment a Magyarország képviseletére kapott megbízatása alól. (Annak idején Áder János is így nevezte ki Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté.)

A köztársasági elnök jogállását, feladat- és hatásköreit az Alaptörvény 9. cikk (1) bekezdése határozza meg. Az egyértelműen elkülöníti az államfő ellenjegyzést nem igénylő döntéseit, ám Balog Zoltán felmentése nem tartozik ezek közé. A Sándor-palota honlapján is olvasható.

A külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg és menti fel a nagyköveteket és a követeket.

Mindezek alapján mégis sok múlhat azon, hogy Szijjártó Péter elfogadhatónak ítéli-e meg, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán mind a mai napig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként?

  • Amennyiben igen, indokolja meg, miért érdeke Magyarország számára, hogy egy pedofil bűnelkövetőt tevőlegesen támogató személy képviselje Magyarországot?
  • Amennyiben nem, kérem szíves tájékoztatását, mikor kívánja megszüntetni rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezését Balog Zoltánnak?

Korábban Csárdi Antal derítette ki, hogy Balog Zoltán püspök még rendelkezik diplomata útlevéllel, amit korábban a miniszter ugyanakkor visszavont a Csíki Sör tulajdonosától, aki arra hivatkozva próbálta megúszni gyorshajtási ügyét Romániában.

fecsego.eu//24 hu

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |